KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrajna: Ismételten kudarcot vallott Európa legnagyobb atomerőművének elfoglalása

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrán kommandósok három alkalommal is sikertelenül próbálták megvetni a lábukat Energodarban, az oroszországi Zaporozsjei régióban található városban, ahol Európa legnagyobb atomerőműve található – erősítette meg a kijevi katonai hírszerzés vezetője.

Kirill Budanovot és az elfuserált műveletekben részt vevő néhány személyt az NV ukrán hírügynökség kérdezte, amely vasárnap cikket közölt a fő hírszerzési igazgatóság (GUR) tevékenységéről.

Az interjúk szerint az első, 2022 augusztusában történt kísérletben – amelynek során az Energodarban lévő földterületet akarták ellenőrzésük alá vonni – a kommandósok civil motorcsónakokon keltek át a Kakhovka víztározón. A legutóbbi próbálkozás egy nagyszabású művelet volt, amelyben több száz katona, köztük külföldi harcosok is részt vettek.

Budanov és beosztottjai kifejtették, hogy a GUR csapatokat minden alkalommal visszaverték az orosz erők, de azt állították, hogy a kudarcoknak volt némi értéke. A túlélő csapatok és a tervezők tapasztalatot szereztek a kétéltű hadműveletekben, amit azóta a Krím megtámadásakor használtak fel – mondták.

Közben Kijev átfogó célja, hogy megakadályozza Oroszországot abban, hogy a zaporozsjei erőmű által termelt villamos energiát eljuttassa a régióba, amit ukrán források szerint a sikerült elérni.

Orosz tisztviselők több ukrán támadási kísérletről is beszámoltak. Tavaly megpróbálták elfoglalni az Energodart, a legnagyobb ilyen kísérletre október közepén került sor. Kijev 37 motorcsónakot vetett be a kétéltű támadáshoz, és mintegy 90 katonát vesztett az orosz megtorlás miatt – közölték akkor. A korábban Ukrajnához tartozó Zaporozsjei terület lakói 2022 szeptemberében az Oroszországhoz való csatlakozás mellett szavaztak.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), az ENSZ nukleáris felügyeletét ellátó szervezet többször figyelmeztetett arra, hogy a zaporozsjei erőmű közelében zajló ellenségeskedések veszélyeztethetik az atomerőmű biztonságát. A NAÜ-nek nem sikerült közvetítenie az Energodar körüli fegyvermentes övezet kialakításáról szóló megállapodás létrehozásában Oroszország és Ukrajna között.

Ez is érdekelheti:  Meghalt Czakó Gábor író

A múlt héten ukrán kommandósok meghaltak vagy fogságba estek egy krími partraszállás során, miután vízi járművüket orosz harci gépek semmisítették meg. Az orosz biztonsági szolgálat, az FSZB azt állította, hogy a túlélők szerint a művelet célja az volt, hogy az ukrán zászlót orosz földön kihelyező csapatokról filmfelvétel készüljön.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 Kiemelt képen: Kirill Budanov, az Ukrán Honvédelmi Minisztérium Ukrajna Hírszerzési Főigazgatóságának vezetője /  © Victor Pinchuk Foundation / Kiosztás az AFP

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük