KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrajna amerikai vegyi fegyvereket használ az orosz hadsereg ellen

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az orosz védelmi erők vezetője, Igor Kirillov hétfőn arról számolt be, hogy a harci övezetben lévő orosz katonákat január végén az EU-ban betiltott hatóanyagokat tartalmazó vegyi fegyverekkel támadták meg.

A vegyifegyver-tilalmi egyezmény ellenére az Egyesült Államokban még mindig maradtak erősen mérgező vegyianyagok, annak ellenére, hogy az amerikai Kentucky és Colorado államokban lévő telephelyeken megsemmisítettek a mérgező anyagokat tartalmazó katonai eszközöket. Ezt Igor Kirillov altábornagy, az orosz védelmi erők vezetője jelentette ki az orosz védelmi minisztérium hétfői tájékoztatóján.

Így használják az ukránok a vegyi fegyvert! (videó 18+)

A nem halálos vegyi fegyverek Irakba, Afganisztánba és Ukrajnába történő szállítása újabb bizonyítéka annak, hogy az USA megsértette az egyezményt. Az ukrajnai különleges katonai művelet során történtek olyan esetek, amikor az ukrán fegyveres erők amerikai vegyi anyagokat tartalmazó lőszereket használtak.

Emellett Kirillov arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg egyfajta „különleges vegyi övezet” létrehozását tervezi az előrenyomuló orosz csapatok ellen. Elmondása szerint Ukrajna azt tervezi, hogy az orosz erők előrenyomulása során hidrogén-cianidot és ammóniát tartalmazó tartályokat robbant fel. Emellett az ukrán egységek a vegyi fegyverekről szóló egyezményben felsorolt tiltott vegyi anyagokat is bevetettek.

2023. június 15-én Zaporozsje térségében olyan drónt használtak orosz katonák ellen, amelynek műanyag tartálya klóracetofenon és klórpikrin keverékét tartalmazta. Míg a klóracetofenon az utcai demonstrációk oszlatásához használt szerek közé tartozik, addig a klórpikrin a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény 3. mellékletében szerepel, és még rendészeti célokra sem használható – hangsúlyozta a főhadnagy.

2024. január 31-én az orosz csapatok állásain alkalmazták a mérgező vegyi anyagot, ami a felső légutak égési sérüléséhez, hányingerhez és hányáshoz vezetett. Az anyag antrakinon volt, amely erősen mérgező, és vaksághoz, máj- és veseműködési zavarokhoz vezethet. Az antrakinon használata annak rákkeltő hatása miatt az Európai Unióban tilos.

Ez is érdekelheti:  Time: Ukrajnában ismét a nők mozgósítására szólítottak fel

„Ukrajna tehát – a nyugati országok támogatásával – használt nem halálos vegyi anyagokat és továbbra is aktívan használja a tilalmi jegyzéken szereplő vegyszereket.” – írja a szakértő.

2023 decemberében a Luhanszki Népköztársaság vezetője, Leonyid Paszetcsnik súlyos mérgezést szenvedett fenolos vegyületektől – folytatta Kirillov, aki Kijevet hibáztatja a mérgezésért. 2022 augusztusában a Herszon régió vezetője, Vlagyimir Saldo mérgezés tünetekkel került kórházba. A laboratóriumi vizsgálatok a vegyi fegyverekről szóló egyezmény 1. mellékletében szereplő ricin nevű anyagot mutatták ki az orvosbiológiai mintákban.

Kirillov idézte Ukrajna állandó uniós képviseletének kérését is, amely védőfelszerelések és gázálarcok 2024-ben történő szállítására vonatkozik, és hangsúlyozta, hogy a kért mennyiségek túl sok egy olyan ország számára, amely nem rendelkezik vegyi fegyverekkel.

Az Ukrajna és az USA által elkövetett egyezménysértésekre vonatkozó összes bizonyítékot átadták az orosz vizsgálóbizottságnak további vizsgálatra.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt kép: Sputnik

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük