KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Tüntetők akarták megzavarni Tbilisziben az első orosz turistagép leszállását

Több tucat grúz tüntető próbálta áttörni a Tbiliszi nemzetközi repülőtér körüli rendőrségi kordont, amikor pénteken közel négy év után először fogadtak Moszkvából érkező járatot.

Az orosz Azimuth légitársaság Szuhoj Superjet 100-as gépén mintegy 90 utas tartózkodott. Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten feloldotta a Grúziával szembeni repülési tilalmat és vízumkényszert, ami vegyes reakciókat váltott ki a kaukázusi országban.

Magát a tilalmat annak nyomán vezették be, hogy 2019-ben Tbilisziben erőszakos oroszellenes tüntetések sorozata zajlott egy orosz parlamenti képviselőnek az ortodoxiával foglalkozó parlamentközi közgyűlésen való részvétele miatt.

A repülőgép érkezésére előtt a grúz rendőrség fokozott biztonsági intézkedéseket léptetett életbe a repülőtér körül, a belügyminisztérium pedig kijelentette, hogy csak a reptér alkalmazottai és az utazó közönség léphet a reptér területére. Egyúttal felszólította a tüntetőket, hogy „tartsák be a törvényességet és a rendet”.

A közösségi médiában közzétett felvételek szerint az orosz repülőgép érkezését aktivisták tömege várta, akik közül néhányan „Nem látunk benneteket szívesen” feliratú transzparenseket tartottak a kezükben, valamint grúz és uniós zászlókat lengettek.

Más videókon a nyugatbarát aktivisták és a rendőrök közötti összecsapások látszanak. Az egyik felvételen az látható, ahogy a rendfenntartó erők elhurcolnak egy tüntetőt. A helyi média szerint a rendőrség legalább hat embert tartóztatott le, köztük a tüntetés szervezésében jelentős szerepet játszó ellenzéki párt, az Idő Mozgalom több tagját.

A helyi újságírók a repülőtéren megrohamozták az orosz turistákat, és arról kérdezték őket, hogy „megszállónak” tekintik-e országukat – talán Moszkvának a Dél-Oszétiával és Abháziával való baráti kapcsolataira utalva, amelyek az 1990-es években elszakadtak Grúziától, és amelyeket Oroszország a Moszkva és Tbiliszi közötti 2008-as konfliktus után függetlenként ismert el.

A tiltakozást kommentálva Salome Zourabichvili grúz elnök a Twitteren azt írta, hogy „a grúz nép tiltakozása leszállt a nem kívánatos orosz járat Tbilisziben”.

Ez is érdekelheti:  Marad a harmadfokú hőségriasztás, kegyetlen forróság jön

Kakha Kaladze Tbiliszi polgármestere azonban rámutatott, hogy Oroszország egyoldalúan szüntette meg a légiközlekedési korlátozásokat, hozzátéve, hogy Grúzia „nem tehet semmit” ez ellen, és megismételte, hogy Grúzia nem fog szankciókat bevezetni Oroszországgal szemben, mivel egy ilyen lépés „káros lenne országunkra és népünkre is”.

A grúz parlamentben is verekedés tör ki a képviselők között az oroszországi közvetlen járatok újraindításáról szóló vita során:


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük