KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Tüntetők akarták megzavarni Tbilisziben az első orosz turistagép leszállását

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Több tucat grúz tüntető próbálta áttörni a Tbiliszi nemzetközi repülőtér körüli rendőrségi kordont, amikor pénteken közel négy év után először fogadtak Moszkvából érkező járatot.

Az orosz Azimuth légitársaság Szuhoj Superjet 100-as gépén mintegy 90 utas tartózkodott. Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten feloldotta a Grúziával szembeni repülési tilalmat és vízumkényszert, ami vegyes reakciókat váltott ki a kaukázusi országban.

Magát a tilalmat annak nyomán vezették be, hogy 2019-ben Tbilisziben erőszakos oroszellenes tüntetések sorozata zajlott egy orosz parlamenti képviselőnek az ortodoxiával foglalkozó parlamentközi közgyűlésen való részvétele miatt.

A repülőgép érkezésére előtt a grúz rendőrség fokozott biztonsági intézkedéseket léptetett életbe a repülőtér körül, a belügyminisztérium pedig kijelentette, hogy csak a reptér alkalmazottai és az utazó közönség léphet a reptér területére. Egyúttal felszólította a tüntetőket, hogy „tartsák be a törvényességet és a rendet”.

A közösségi médiában közzétett felvételek szerint az orosz repülőgép érkezését aktivisták tömege várta, akik közül néhányan „Nem látunk benneteket szívesen” feliratú transzparenseket tartottak a kezükben, valamint grúz és uniós zászlókat lengettek.

Más videókon a nyugatbarát aktivisták és a rendőrök közötti összecsapások látszanak. Az egyik felvételen az látható, ahogy a rendfenntartó erők elhurcolnak egy tüntetőt. A helyi média szerint a rendőrség legalább hat embert tartóztatott le, köztük a tüntetés szervezésében jelentős szerepet játszó ellenzéki párt, az Idő Mozgalom több tagját.

A helyi újságírók a repülőtéren megrohamozták az orosz turistákat, és arról kérdezték őket, hogy „megszállónak” tekintik-e országukat – talán Moszkvának a Dél-Oszétiával és Abháziával való baráti kapcsolataira utalva, amelyek az 1990-es években elszakadtak Grúziától, és amelyeket Oroszország a Moszkva és Tbiliszi közötti 2008-as konfliktus után függetlenként ismert el.

A tiltakozást kommentálva Salome Zourabichvili grúz elnök a Twitteren azt írta, hogy „a grúz nép tiltakozása leszállt a nem kívánatos orosz járat Tbilisziben”.

Kakha Kaladze Tbiliszi polgármestere azonban rámutatott, hogy Oroszország egyoldalúan szüntette meg a légiközlekedési korlátozásokat, hozzátéve, hogy Grúzia „nem tehet semmit” ez ellen, és megismételte, hogy Grúzia nem fog szankciókat bevezetni Oroszországgal szemben, mivel egy ilyen lépés „káros lenne országunkra és népünkre is”.

A grúz parlamentben is verekedés tör ki a képviselők között az oroszországi közvetlen járatok újraindításáról szóló vita során:


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: