KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Trump ukrajnai béketervéről

Donald Trump ukrajnai béketervét ismertette egyik nemzetbiztonsági tanácsadója, Keith Kellogg nyugalmazott altábornagy. A tervet Kellogg és Trump egy másik nemzetbiztonsági tanácsadója, Fred Fleitz dolgozta ki, és Kellogg állítása szerint Trump kedvezően fogadta – jelentette a Magyar Békekör tudósítója kedden.

Az America First Policy Institute által közzétett terv lényege abban áll, hogy elnökké választása esetén Trump diktálni szeretné az orosz-ukrán békekötés feltételeit. Mindenekelőtt zsarolásra utaló módszerrel tárgyalóasztalhoz akarja ültetni a szembenálló feleket. A tervben az áll, hogy ha Moszkva elutasítaná a béketárgyalást, „állig felfegyvereznék” Ukrajnát, hogy „annyi oroszt öljön meg, ahányat csak tud”. Ha pedig Ukrajna nem volna hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, akkor többé nem kapna fegyvert.

Trump nem mondana le Ukrajna NATO-ba történő felvételéről, csak elnapolná. Ukrajnának nem kellene lemondania területének Oroszországhoz csatolt részéről, csak tudomásul kellene vennie, hogy a közeljövőben nem gyakorolhat ellenőrzést korábbi területének egy része fölött.

Nem tér ki a terv arra, hogy az oroszoknak kivel kellene tárgyalniuk, ha egyszer Zelenszkij mandátuma májusban lejárt.

A fából vaskarika tervre sem Ukrajna, sem Oroszország nem reagált. Maga Trump szóvivője is úgy nyilatkozott, hogy hivatalos állásponttá akkor válhat, ha majd Trump, vagy kampányának valamelyik megbízottja ismertetni fogja.

A Békekör tudósítója emlékeztet arra, hogy Moszkva kezdettől fogva készen állt a békés megállapodásra, és csak akkor avatkozott be katonailag Ukrajnában, amikor Washington és a NATO lesöpörte az asztalról a 2021. decemberben eléjük terjesztett orosz biztonsági követeléseket.

Orosz részről fel sem merül a Krím és a Donbász visszaadása Ukrajnának. Annál is kevésbé, mivel azt népszavazás szentesítette.

Moszkva békekötési feltételeit Putyin elnök a közelmúltban a következőkben jelölte meg:

 1. Ukrajnának el kell ismernie a Krím, a Donyecki Népköztársaság, a Luhánszki Népköztársaság, továbbá Zaporozsje és Herszon megye Oroszországhoz tartozását;
 2. Ukrajnának jogilag kinyilvánítottan el nem kötelezetté és atomfegyvermentessé kell válnia;
 3. Ukrajnának le kell szerelnie (demilitarizálás) és nácitlanítania kell;
 4.  Fel kell függeszteni a szankciókat Oroszország ellen;
 5. A béketárgyalás megkezdéséért Ukrajnának vissza kell vonnia fegyveres erőit a Donyecki Népköztársaságból, a Luhánszki Népköztársaságból, Zaporozsje és Herszon megyéből.
Ez is érdekelheti:  Földrengés volt a Balatonnál

A Kellogg-Fleitz béketervnek nem a konfliktus végleges rendezése a célja, hanem a problémák megoldásának elodázása annak minden előre látható következményével a válság kiújulására nézve – véli a Békekör tudósítója.

 

Washington, 2024. június 25. kedd (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kiemelt képen: Keith Kellogg nyugalmazott tábornok / Profimedia Images

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Trump ukrajnai béketervéről

 1. „Nem tér ki a terv arra, hogy az oroszoknak kivel kellene tárgyalniuk, ha egyszer Zelenszkij mandátuma májusban lejárt.”
  Nyilván hogy egyéb, az usa zsoldjában álló egyéb metéltekkel, kivel mással?!
  ________________
  Az egész „béketervből” csak egyet tudunk meg – azt hogy Trump tanácsadói kara éppen annyira hülyék bandája mint a Biden-apóé.
  Beképzelt, a maguk geopolitikai buborékából kilátni képtelen ostobák
  akiken már legalább 20-25 éve
  (Afganisztán és Irak megszállása óta)
  túljárt az idő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük