KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Macron polgárháborúval fenyegeti a franciákat

A hatalomhoz foggal-körömmel ragaszkodó francia elnök veszélyes játékba kezdett. Emmanuel Macron szerint ugyanis, ha a választásokon nem olyan eredmény születik, amely számára megfelelő lenne, polgárháború törhet ki az országában. A háborúpárti Macron, úgy tűnik, Európa után otthon is felkorbácsolná a kedélyeket – értékel a Magyar Nemzet.

Emmanuel Macron „polgárháborúra” figyelmeztet, ha nem olyan eredmény születik a franciaországi választáson, amely neki is tetszik. A francia elnök így próbálja meg növelni a megtépázott centristái támogatását.

A háborúpárti Emmanuel Macron az elmúlt hónapokban azzal hívta fel magára leginkább a figyelmet, hogy olyan kijelentéseket tett, amelyek napról napra közelebb hozták a világháborút és a közvetlen konfrontációt a Nyugat és Oroszország között. Mint arról beszámoltunk, a francia vezető korábban azt sem zárta ki, hogy csapatai Ukrajnába menjenek.

Macron otthon is polgárháborút emleget

Emmanuel Macron francia elnök arra figyelmeztetett hétfőn, hogy a bal- vagy a jobboldal győzelme az e havi előre hozott választáson „polgárháború” kirobbanását okozhatja – írta meg a Politico brüsszeli hírportál.

Macron szerint ugyanis az Engedetlen Franciaország és a Marine Le Pen nevével fémjelzett Nemzeti Tömörülés egyaránt megosztó politikát folytat, amely feszültséget szított a közösségek között. A francia elnök mostani nyilatkozata azután következett, hogy döntése az előre hozott választások kiírásáról általános felzúdulást váltott ki az országban.

Úgy tűnik tehát, hogy egyre nagyobb a pánik az elnök stábjában. Macron szavai a lehetséges polgárháborúval kapcsolatban azután hangoztak el, hogy a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a Nemzeti Tömörülés 35 százalékos győzelmet aratna a vasárnapi első fordulóban, megelőzve a baloldali szövetséget. Macron centristái pedig csupán 19 százalékon állnak.

Vélemények szerint jelenlegi képviselőinek több mint felét elveszítheti Emmanuel Macron pártja a francia nemzetgyűlésben. Bár Emmanuel Macron francia elnöknek az volt a célja az előre hozott választás kiírásával, hogy megállítsa a jobboldal előretörését, úgy tűnik, ennek épp ellenkezője történhet.

Ez is érdekelheti:  Orosz csapatok lefoglalták az ukrán vegyifegyver-labort Donbasszban

 

Kiemelt képen: Zelenszkij és Macron Párizsban / Fotó: Ludovic Marin/AFP

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük