KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Trump a NATO-ról

Ha elnökké választják, arra fogja biztatni Oroszországot, hogy tegyen, amit csak akar azzal a NATO-országgal, amelyik nem fizeti ki számláját az Észak-Atlanti Szövetségben – jelentette ki Donald Trump szombaton a dél-karolinai Conwayben tartott előválasztási nagygyűlésen.

A Republikánus Párt legesélyesebb elnökjelöltje négy évvel ezelőtt „idejétmúlt” szervezetnek nevezte a NATO-t, magánbeszélgetésein pedig többször hangot adott annak a véleményének, hogy az Egyesült Államoknak ki kellene vonulnia belőle. Mindazonáltal eddig még sohasem vonta kétségbe a NATO alapelvét, miszerint bármely tagállam elleni támadást mindnyájuk ellen intézett támadásnak vesznek, és közösen reagálnak rá.

Trump elmondta hallgatóságának, hogy „egy nagy ország egyik elnöke” egyszer megkérdezte tőle, hogy az Egyesült Államok továbbra is megvédi-e az országot, ha Oroszország megtámadja őket, még akkor is, ha nem fizetnek, ő pedig nemmel válaszolt. „Fizetned kell, ki kell fizetned a számládat!” – mondta neki.

A CNN kommentárja szerint „Trump kijelentése a legközvetlenebb jelzés arra, hogy ha újraválasztják, nem kívánja megvédeni NATO szövetségeseit egy orosz támadástól.”

A CNN megjegyezte: a NATO tagállamainak többsége nem tesz eleget annak az elvárásnak, hogy nemzeti jövedelmének 2 százalékával járuljon hozzá a közös védelmi kiadásokhoz.

Megfigyelők szerint a kérdés különösen élesen vetődik fel most, amikor az Európai Unió tagállamai, köztük a NATO szövetségesek újabb fegyver- és lőszerszállítást, valamint 50 milliárd eurót szavaztak meg Ukrajnának, s tudatták, hogy addig támogatják Ukrajnát Oroszország ellen, ameddig csak kell.

A Békekör tudósítója emlékeztet Donald Trump ígéretére, miszerint elnökké választása esetén 24 órán belül véget vetne az ukrajnai konfliktusnak.

Az amerikai kongresszus néhány napja újra leszavazta a Biden adminisztráció előterjesztését Kijev anyagi támogatásáról.

 

Conway (Dél-Karolina), 2024. február 11. vasárnap (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kiemelt képen: Donald Trump beszél a conwayi előválasztási kampány gyűlésen

 

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük