Tragédia – Donáth: Már öt meleg barátom költözött el Magyarországról április 3-a óta

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Heves vita alakult ki szerdán a magyar gyermekvédelmi intézkedések kapcsán az EP bizottsági ülésén.

Indulatos vitát hozott az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának szerdai ülése, melyen a magyar jogállamiság helyzetéről és a budapesti kormány által gyermekvédelminek nevezett törvényről tárgyaltak a képviselők – adta hírül az Euronews.

A lap beszámolója szerint az ülésen részt vett Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa. A nyitóbeszédek után a parlament tagjai neki tettek fel kérdéseket a témával kapcsolatban. A forgatókönyv néhány kivétellel úgy nézett ki, hogy az adott képviselő határozottabb fellépést követelt a Bizottságtól a magyar kormánnyal szemben, Reynders pedig igyekezett megnyugtatni a kérdezőt, hogy az EB minden tőle telhetőt megtesz, de csak az uniós jogszabályok alapján tud eljárni.

„Pereljék szét az Orbán-kormányt”

A leghevesebb Sophie in ‘t Veld, a Renew Europe liberális frakció képviselője és a magyar kormány régi kritikusa volt. A holland politikus „Vlagyimir Putyin ügynökének” nevezte Orbán Viktort:

„Rengeteg alkalommal folytattuk már le ezt a vitát, és elegem van belőle. Egyszer szeretném már azt hallani, hogy a Bizottság nem az eljárásrendekről beszél…. 12 éve adunk le figyelmeztetéseket Orbánnal kapcsolatban, és nézzék meg, mire jutottunk vele. Orbán meghekkelte a választási rendszert és Putyin ügynökeként dolgozik, mi pedig arról beszélünk, hogy küldjünk egy újabb levelet, vagy indítsunk egy újabb eljárást. Őt ez egyáltalán nem érdekli”.

In ‘t Veld azt követelte a Bizottság képviselőjétől, hogy hagyjanak fel a levélírogatással és a különböző eljárások indításával, vegyék végre elő a legkomolyabb fegyvereiket, pereljék szét az Orbán-kormányt. A beszéde vége felé pedig azt is kimondta, hogy „ilyen kormányra, mint a magyar, egyszerűen nincs szükség az Európai Unióban”.

Donáth: Már öt meleg barátom költözött el Magyarországról

A számonkérő hangokhoz csatlakozott Donáth Anna is, aki a magyarországi Momentum Mozgalom tagjaként a Renew Europe liberális frakcióhoz tartozik az Európai Parlamentben. Donáth azt mondta, hogy

már öt barátja költözött el Magyarországról április 3-a óta, mert melegek, és békében szeretnének élni, családot akarnak alapítani.

A politikus ezzel azt akarta hangsúlyozni, hogy nemcsak elvi vitát folytatnak, hanem valós emberek életéről, jövőjéről van szó. A képviselő beszélt arról is, hogy a népszavazáson érvénytelen voksolásra buzdító civil szervezetek büntetést kaptak, amit egyébként a vitán részt vevő több képviselőtársa is felháborítónak, illegálisnak nevezett.

Reynders: Ennyit tudunk tenni

Didier Reynders a kritikákra reagálva elmondta, hogy az Európai Bizottság jelenleg is vizsgálja, hogy az Európai Unió Bírósága elé lehet-e vinni a magyar gyermekvédelmi törvényt, a magyar kormány LMBTQ-ügyben adott válaszlevele alapján. A politikus azt is hangsúlyozta, hogy a Bizottság jelenleg még tart vissza uniós pénzeket Magyarországtól, mert nem kapott garanciát az általa szükségesnek ítélt reformokra. Ezzel a helyreállítási alap forrásaira utalt – mutatott rá az Euronews cikkében.

Reynders kiemelte, hogy ha nem a bíróságra mennek LMBTQ-ügyben, akkor az Európai Tanácsra, a tagállamok vezetőire marad a döntés, ott viszont adott esetben, például a hetes cikkely szerinti eljárás keretében csak ellenszavazat nélkül lehet egy országot elítélni.

„Magyarországon sokkal szabadabban sétálhatnak a homoszexuálisok, mint a nyugat-európai no-go zónában”

A magyar kormány védelmében két képviselő szólalt fel. Az egyik a fideszes Hidvéghi Balázs volt, aki George Orwell 1984 című művéhez hasonlította az ülésteremben tapasztaltakat. Elmondása szerint sosem gondolta volna, hogy ennyi gyűlölettel fog találkozni, mint amit a kollégáitól kapott a vitán, de a magyar emberek üzenete egyértelmű:

a választáson kifejezték, hogy támogatják a magyar kormányt, és nem kérnek Brüsszel beavatkozásából.

A politikus szerint tiszteletben kell tartani a magyar választók akaratát, és véget kell vetni az Európai Unió által folytatott boszorkányüldözésnek.

Jorge Buxadé is kiállt Orbán Viktor mellett, az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójából. A barcelonai politikus azt mondta képviselőtársainak, hogy

 „Magyarországon jól működik a demokrácia, van alkotmány, ami védi az embereket, van szabad média, szabad a jogrendszer, és a választás is teljesen törvényes volt”, amiről ő maga is megbizonyosodott megfigyelőként.

Majd hozzátette:

„Tudom, hogy sokan nem szeretik a Fideszt, de a demokrácia így működik.”

Buxadé szerint Magyarország nem az utolsó uniós tagállam, amely törvényt fogad el a gyermekek védelmében, és

Magyarországon sokkal szabadabban sétálhatnak a homoszexuálisok, mint sok nyugat-európai no-go zónában

– derült ki az összefoglalóból.

Kiemelt képen Donáth Anna

(Mandiner)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük