KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Totális háborúra és hadigazdálkodásra készül Ukrajna?

Totális mozgósításról és a hadigazdálkodás bevezetéséről beszél legújabb videójában Oljekszandr Dubinszkij ukrán parlamenti képviselő, aki úgy véli, bár idén ősszel választásokat kellene tartani az országban, nagy valószínűséggel 2024-ben sem járulhatnak urnákhoz az emberek.

A politikus a Zelenszkij-féle „A nép szolgája” párttal került be a Verhovna Radába 2019-ben, de nem egészen két évvel később kizárták az alapszabály megsértése és a párt vezető szervei iránti engedetlenség miatt. Mandátumát azonban megőrizte, a Pénzügyi, Adó- és Vámpolitikai Bizottság alelnöke, és a kijevi rezsim egyik kitartó kritikusa.

Kegyetlen tél

A YouTube-csatornáján közzétett videójában Dubinszkij most arról beszélt: bár az alkotmány értelmében idén októberben választásokat kellene tartani, a hadiállapot 90 napos meghosszabbítása miatt erre idén már nincs lehetőség. A politikus egyébként is arra számít, hogy különösen nehéz tél vár az országra. Az oroszok óriási erőket koncentrálnak, nagy tartalékokat halmoznak fel annak érdekében, hogy a tél folyamán pusztító csapásokat mérhessenek a kritikus ukrán infrastruktúrára. Víz, villany, fűtés – minden közszolgáltatás biztosítása kétségessé válik majd, miközben a harcok intenzívebbé válnak a véleménye szerint.

Kétségtelen, Oroszország jelenleg nem mutatja jelét annak, hogy mielőbb ki akarná erőszakolni a győzelmet, ugyanakkor az ukrán ellentámadásnak nem sikerült megtörnie az ellenséges védelmet. Közben Moszkvában olyan vélemények hangoznak el az Állami Dumában, amelyek szerint elég hadianyag áll immár rendelkezésre a mozgósítás folytatásához. Dubinszkij azon feltételezése tehát, hogy az oroszok éppen csak erőt gyűjtenek, nem feltétlenül légből kapott.

Erre, miként a szavaiból kiderült, Kijevben is készülhetnek. A képviselő ugyanis azt állítja, az a ki- és átképzési hullám, amely a közelmúltban megindult, valamint a személycserék a komisszárok között, a totális mozgósítást készítik elő. Ezzel párhuzamosan pedig Ukrajnát a győzelem anyagi feltételeinek biztosítása reményében hadigazdálkodásra fogják átállítani.

Szuper választási év

Visszatérve a választásokra, Dubinszkij emlékeztetett rá, hogy a hadiállapot lejárta után 60 nappal kellene azokat megrendezni. A télre várható orosz offenzíva és tűzvihar miatt viszont erre aligha nyílik lehetőség. A jövő évben pedig a 90, illetve a 90+60 napos ciklusok úgy esnek, hogy a nemzetközi helyzet nem is tenné szerencséssé a megtartásukat: márciusban orosz-, a nyáron EP, ősszel pedig amerikai elnökválasztás lesz.

Ez is érdekelheti:  Kennedy unokája is reagált a Donald Trump elleni merényletre

Londoni misszió

Érdemes megemlíteni, a képviselő Telegram-csatornáján a kormány várható átalakításáról is posztolt. Azt írta, Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a legesélyesebb jelölt Ukrajna londoni nagykövetségének élére. A brit külképviselet vezetőjét egyébként ugyanazért váltották le, amiért Dubinszkijt kizárták a pártból: kritizálta Zelenszkijt.

Ami Reznyikovot illeti, érdemes megemlíteni, hogy a télen néhány hét különbséggel két korrupciós botrány is megrázta az általa vezetett tárcát, de meglepő módon – habár sokan a fejét követelték – végül Ukrajna szövetségesei és Volodimir Zelenszkij kiálltak mellette. Előbbiek többek között azzal az indoklással, hogy a minisztériumi beszerzések során elsikkasztott pénz jelentéktelen a támogatások összértékéhez képest. A nyár elején viszont híre ment, hogy Reznyikovról nem csak levette a kezét a NATO, de egyenesen a menesztését szabták bizonyos adományok feltételéül.

Egyelőre annyi biztos, hogy a politikus továbbra is a helyén van, a kijevi külügyminisztérium pedig a londoni „száműzetéséről” szóló, nem túl határozott cáfolatot adott ki. E szerint a nagykövet személyéről Volodimir Zelenszkij a tárcavezetővel konzultálva hozza meg a döntést, amelyhez senki másnak nincsen köze.

Nagy Áron – Magyar Hírlap

Kiemelt képen: Olekszij Reznyikov védelmi miniszter és Volodimir Zelenszkij / Fotó: AFP / FACEBOOK / @REZNIKOVOLEKSII

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük