KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Törökországot és Kínát nem meri, ezért Közép-Ázsiát szankcionálná Brüsszel

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A POLITICO szerint megtiltanák a szankcionált termékek exportját az Oroszországot segítő országokba.

Ma, az Európa-napon esedékes az Európai Bizottság tizenegyedik szankciós csomagra vonatkozó javaslatának bejelentése. A brüsszeli szivárogtatások első számú csatornája, a POLITICO friss értesülései szerint az Európai Bizottság most új célpontot talált szankciói számára: levernék Közép-Ázsián azt, hogy továbbra is kereskedik Oroszországgal, ezáltal segít neki megkerülni a szankciókat. „Az Üzbegisztánhoz és Kazahsztánhoz hasonló közép-ázsiai országok a radikális új EU-s javaslat legvalószínűbb első célpontjai” – írja a lap.

A kicsit ütik, mert a nagyot nem tudják

A POLITICO arról értesült: bár Kína és Törökország segítenek a leginkább Oroszországnak életben tartani gazdaságát, „az ilyen fontos geostratégiai kereskedelmi partnerek elleni intézkedések visszaüthetnek”, ezért helyettük inkább a kisebb és gyengébb közép-ázsiai országoknak csapnának oda. A lapnak három uniós diplomata azt nyilatkozta,

 „azt remélik, hogy az EU szankcióelkerüléssel kapcsolatos belengetett javaslata arra biztatja a közép-ázsiai államokat, hogy álljanak be a sorba”.

Megtudták: David O’Sullivan, az EU szankcióügyi különmegbízottja is annek érdekében utazott az elmúlt hetekben Törökországba, Üzbegisztánba és Kazahsztánba, hogy „lemérje a szankcióelkerülés mértékét”.

A POLITICO által megszerzett javaslat szövege szerint a szankciós javaslat célpontjai

„azon személyek és entitások, amelyek az Unió korlátozó intézkedéseit nevezett intézkedések tiltásainak meghiúsítását célzó vagy azt eredményező tevékenységek által kerülik meg”. Jelesül „a harmadik országban létrehozott vállalatok, melyek az Unióból korlátozás alá eső árukat szereznek be az Unióban létrehozott vállalatoktól, melyeket aztán közvetlenül vagy közvetítőkön keresztül Oroszországba szállítanak”.

Mindenkinek vétójoga lesz

A lap kiemeli: konkrétan sem országokat, sem termékeket nem nevez meg a javaslat, azok szankcionálásáról mindig közösen dönthet a 27 tagállam. Erre már csak azért is szükség van, mert „számos EU-tagállam attól tart, hogy Brüsszel a javaslattal kinyitja Pandora szelencéjét”, és precedenst teremt Törökország vagy Kína esetleges jövőbeli szankcionálására. Megjegyzik azt is, hogy

az USA arra ösztökéli Brüsszelt, hogy keményebb vonalat vigyen Kínával szemben, de az EU habozik még ennél is jobban elidegeníteni Pekinget”.

 

Ez is érdekelheti:  Putyin az eurázsiai biztonsági rendszerről – Kínai válasz

Vang Ven-bin kínai külügyi szóvivő az EU javaslatának hírére úgy reagált, „sürgetjük az EU-t, hogy ne járjon e helytelen úton, máskülönben Kína keményen fog fellépni legitim és jogos érdekeinek védelme érdekében”.

Mandiner

Kiemelt kép: Lukas Kabon / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Törökországot és Kínát nem meri, ezért Közép-Ázsiát szankcionálná Brüsszel

  1. Ezeknek a szankcióknak két célja van: bizonyítani az USÁ-nak, hogy „mi mindent megteszünk”, és heccelni az EU közvéleményét – kerül amibe kerül. Aztán ha nem jön össze Ukrajna győzelme, széttárják a kezüket, hogy nem rajtunk múlt. Nem csak Ukrajnát vezeti pojáca!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük