KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

The Times: Zelenszkij két hónapot töltött a bunkerben

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrán elnök bunkerében tartózkodó minisztereket és segítőiket titoktartási megállapodások aláírására kérték – írja a lap

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök és munkatársai a tervezett két hét helyett csaknem két hónapot töltöttek egy bunkerben az Oroszországgal való konfliktus kirobbanása után, és jelentős megpróbáltatásokon mentek keresztül – írja a The Times.

Az ukrán kormány „azonnal” leköltözött a Kijev központjában, a Bankovaja utcában lévő elnöki hivatal alatt található biztonságos óvóhelyre, amikor 2022. február 24-én megindult az orosz katonai művelet – jelentette a brit lap szombaton.

A bunker körül olyan nagy volt a titkolózás, hogy azoknak, akik a bunkerbe kísérték az államfőt, külön titoktartási megállapodást kellett aláírniuk. A dokumentum szerint megtiltották nekik, hogy bármilyen részletet eláruljanak az óvóhely kialakításáról, elhelyezkedéséről, felszereltségéről, de még az lévő élelmiszer-ellátásról is.

Amikor az orosz erők Kijev külvárosában voltak, az már Zelenszkijnek minisztereinek, de a teljes kisegítő személyzet számára maga volt a trauma és a terror időszaka – írja a lap. „Erről már nem nagyon beszélünk” – válaszolta Nyikolaj Szolszkij ukrán agrárpolitikai és élelmezésügyi miniszter, amikor arra kérték, hogy emlékezzen vissza a harcok első heteire.

Egy kormányzati bennfentes a The Times-nak elmondta, hogy a bunkerben való tartózkodás kemény időszak volt, mivel „nem látod a napot, nem tudod az időt”.

Zelenszkij csapata a lap szerint az iPhone-okon keresztül vészelték át a konfliktust. Mindig volt tennivalójuk, nem sokat aludtak, folyamatosan hívogatták őket – tette hozzá.

Néhány ukrán tisztviselő „egyre inkább belefáradt ebbe a földalatti életbe”, egyikük bevallotta, hogy egyszer kiment az óvóhelyről, hogy egy étteremben ehessen egy jót – írta a lap.

Attól félve, hogy Kijev az orosz erők kezére kerülhet, az ország vezetése számára meghosszabbították a bunkerben töltött időt – mondta a The Timesnak egy kormányzati forrás.

A lap szerint Zelenszkij csak időnként bukkant elő az óvóhelyről, hogy videofelvételeket rögzítsen, „hogy megnyugtassa az embereket, hogy nem menekült el”.

A hónap elején Naftali Bennett volt izraeli miniszterelnök, aki annak idején közvetített a Moszkva és Kijev közötti kapcsolatokban, elárulta, hogy Zelenszkij csak azután kezdett el felengedni és megszólalni, hogy Bennett biztosította arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem tervezi a likvidálását.

Bennett azt állította, hogy az orosz fővárosban folytatott megbeszélések során tette ezt az ígéretet az orosz elnök, amiről azonnal tájékoztatta Zelenszkijt, miután elhagyta a Kremlt – telefonon hívta Zelenszkijt. Az ukrán vezető két órával később kijevi irodájából közzétett egy videót, amelyben kijelentette, hogy „nem bujkál” és „nem fél senkitől” – mondta.

Kiemelt kép: Zelenszkij / The Times

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: