KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

The New York Times: Egy volt ukrán képviselő, aki milliókat keres fegyvereladásokból – Zelenszkij „bűnözőnek” nevezte

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Egy volt ukrán törvényhozó – akit többszörös korrupciós vádakkal illetnek – több millió dollárra tett szert fegyvereladásokból az orosz-ukrán konfliktus 2022 februári kirobbanása óta – jelentette szombaton a The New York Times.

Egy állítólag Szergej Pasinszkijhoz – akit korábban Volodimir Zelenszkij elnök „bűnözőnek” nevezett – köthető cég lett a kijevi hadsereg egyik fő fegyverszállítója – állítja a lap.

A lap arról számolt be, hogy az ukrán védelmi minisztérium röviddel azután vette fel a kapcsolatot a politikailag elszigetelt Pasinszkijjal, hogy Moszkva megindította katonai offenzíváját.

A beszámoló szerint a katonai vezetők kétségbeesetten próbáltak minél több szovjet típusú lőszert beszerezni, és abban reménykedtek, hogy a volt parlamenti képviselő a fegyverüzletben meglévő informális kapcsolatai révén segítségükre lehet.

Pasinszkij korábban éveken át felügyelte a katonai kiadásokat – jegyezte meg a lap, és hozzátette, hogy a Pasinszkijhoz köthető Ukrainian Armored Technology nevű cég azóta „Ukrajna legnagyobb magánfegyver-beszállítójává vált”.

A cég állítólag gránátokat, tüzérségi lőszereket, rakétákat vásárol és értékesít tovább az ukrán hadseregnek, egy transzeurópai közvetítői hálózat segítségével. Az Ukrainian Armored Technology 2022-ben összesen több mint 350 millió dolláros értékesítésről számolt be, ami az előző évben, tehát 2021-ben még csak 2,8 millió dollárt tett ki.

A lap névtelenül nyilatkozó ukrán illetékesekre hivatkozva azt állította, hogy a hatóságok vizsgálják a vállalat árképzését, valamint Pasinszkij feltételezett pénzügyi kapcsolatait a közbeszerzési tisztviselőkkel és külföldi cégekkel.

A médium leírta Pasinszkij egyik állítólagos tervét, amely Bulgáriával – a szovjet típusú lőszerek egyik fő gyártójával – kapcsolatos, amely megtagadta, hogy közvetlenül Ukrajnának szállítson lőszereket.

A volt ukrán parlamenti képviselő állítólag arra kérte a helyi kapcsolatát, hogy adjon le megrendeléseket, és gondoskodjon arról, hogy a bolgár fegyvergyáraknál elsőbbséget élvezzen. A szállítmányokat hamisan Lengyelországnak címkézték egy Andrzej Kowalczyk nevű közvetítő segítségével – állítja a NYT.

A cikk szerint az árak minden egyes fázisban emelkednek, mivel a közvetítők is kiveszik a részüket a bizniszből, azonban a számlát az ukrán hadsereg állja.

A költségeket ugyanakkor nagyrészt európai támogatásból fedezik – írja a lap. Miközben a nyugati tisztviselők a NYT szerint elégedetlenek az olyan kétes alakok újbóli felbukkanása miatt, mint Pasinszkij, mégis hallgatnak, mert attól tartanak, hogy megerősítenék az ukrán korrupcióról szóló orosz narratívákat.

A volt képviselő tagadta, hogy ilyen üzletekről tárgyalt volna, magát „hazája felelős polgárának” nevezte.

2019-ben Volodimir Zelenszkij elnök „bűnözőnek” bélyegezte Pasinszkijt, az ország korrupcióellenes hivatala pedig ezt követően vizsgálatot indított a volt képviselő ellen. Házában és irodájában 2020-ban házkutatást is tartottak.

A jelentés azt feltételezi, hogy az ukrán kormány a korrupcióellenes kampányát és az átláthatóság növelésére irányuló törekvéseit felfüggesztette, hogy biztosítsa a fegyverek és lőszerek zavartalan beáramlását az országba. Néhány kétes alak, akiket korábban korruptnak nyilvánítottak, így lehetőséget kaptak arra, hogy ismét állami megrendelésekkel tömjék meg a zsebüket, miközben a tisztviselők félrenéznek – áll a jelentésben.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: Szergej Pasinszkij volt ukrán parlamenti képviselő. © Sputnik/Mykhailo Markiv

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: