KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

The Times: Az ukrán ellentámadás nem felel meg a NATO elvárásainak

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A NATO túlságosan optimista volt azzal kapcsolatban, hogy az ukrán hadsereg képes lesz visszaszerezni a nyári ellentámadás során a korábban elvesztett területeket – jelentette szombaton a The Times egy meg nem nevezett amerikai tisztre hivatkozva. A brit lap megjegyezte, hogy kijevi tisztviselők már nyugati támogatóikat hibáztatják az állítólagos határozatlanságuk miatt.

Az Oroszországról szóló több mint 20 könyv szerzője, Mark Galeotti által jegyzett cikkben a The Times egy névtelenül nyilatkozó amerikai katonatisztet idézett, aki részt vett az ukrán katonák kiképzésében.

„A Nato csodákat várt, az ukránok pedig csodákat ígértek” – mondta, hozzátéve, hogy „nem lehet optimizmusra alapozva háborút vívni”.

Egy másik amerikai tisztviselő azt mondta a médiumnak, hogy „még nem zártuk le teljesen a 2023-as évet, de már javában gondolkodunk a 2024-es évről”.

A jelentés azt állította, hogy jelenleg sem Oroszország, sem Ukrajna nem tud döntő előretörést elérni, utóbbi most egyes falvak elfoglalását hirdeti a siker jeleként.

A szerző becslése szerint Kijevnek legfeljebb két hónapja maradt hátra a fordulathoz, mielőtt az őszi esőzések novemberben járhatatlanná teszik a terepet a haditechnikai eszközök számára.

Az orosz erők által Dél-Ukrajnában felállított erős védelmi erődítmények és kiterjedt aknamezők az okai a kijevi ellentámadás látszólagos alulteljesítésének – állítja a jelentés.

Ennek fényében a kijevi tisztviselők nemrégiben kritizálni kezdték a NATO-t, amiért nem nyújt elég erőfeszítést, az egyikük pedig az újság szerint „töketlen”-nek nevezte az Egyesült Államok vezette katonai blokkot.

Mivel egyik fél sem hajlandó kompromisszumot kötni, a konfliktus valószínűleg hosszú ideig el fog tartani – állapította meg a jelentés.

A hét elején a Washington Postnak nyilatkozva Andrzej Duda lengyel elnök, Kijev egyik leghűségesebb nyugati támogatója elismerte, hogy az ukrán hadsereg

„jelenleg nem képes határozott ellentámadást indítani az oroszok ellen”.

Szintén ezen a héten a CNN meg nem nevezett amerikai és más nyugati tisztviselőket idézett, akik azt jósolták, hogy „nagyon valószínűtlen”, hogy a kijevi erők képesek lennének „olyan előrelépést elérni, amely megváltoztatná a konfliktus egyensúlyát”.

Ukrajna június elején indította el régóta várt ellentámadását, erőfeszítéseit a frontvonal több pontján összpontosítva Zaporozsje és Donyeck régiókra.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a hadművelet kudarcnak bizonyult, amely eddig 43 ezer fős személyi állományt és 4900 egységnyi haditechnikai eszköz elvesztését jelentette Ukrajna számára.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: A 3. rohamdandár ukrán katonája 122 mm-es aknavetőt lő ki az orosz állások felé a frontvonalnál, Bahmut közelében, Donyeck régióban, Ukrajnában. ©  AP Photo/Alex Babenko

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: