KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

The Guardian: Az ukrán katonai vezetők tudják, hogy nem nyerhetnek a csatatéren

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Újabb támadást terveznek a Kercsi híd ellen

Ukrajnának nincs más választása, mint hogy Oroszországon belül indítson támadásokat, többek között az ország olajipari infrastruktúrája ellen, mivel hadserege folyamatos kudarcokat szenved a harctéren – számolt be a The Guardian az ország katonai hírszerző szolgálatának, a GUR-nak a vezetésére hivatkozva.

A brit lapnak nyilatkozó tisztek állítólag őszintén beszéltek Ukrajna kétségbeejtő katonai helyzetéről. Dmitrij Timkov dandártábornok szerint országa olyan, mint egy lélegeztetőgépen lévő beteg.

“Infúzióra vagyunk kötve. Elég gyógyszerünk van ahhoz, hogy életben maradjunk. De ha a Nyugat azt akarja, hogy győzzünk, akkor teljes kezelésre van szükségünk”

– mondta, célozva a csökkenő katonai támogatásra.

Vadim Szkibickij vezérőrnagy, a GUR helyettes vezetője szerint Kijev korábban ígért harctéri győzelme jelenleg lehetetlen, ezért az ügynökségnek “nincs más választása”, mint hogy csapásokat mérjen mélyen Oroszországon belül. Ezt “NATO-szabványos eljárásnak, úgynevezett súlypont- vagy COG-eljárásnak” nevezte.

A fogalmat Carl von Clausewitz, a híres porosz tábornok és katonai teoretikus dolgozta ki először, és lényegében azokra a célpontokra utal, amelyek az ellenség számára a legnagyobb értékkel bírnak, fizikai vagy erkölcsi értelemben.

A GUR illetékesei – akik a hírügynökséggel beszéltek – az orosz olajipari infrastruktúrára mért ukrán dróncsapások legutóbbi sorozata miatt vállalták a felelősséget. Ez ellentmond Vaszilij Maljuknak, az ukrán polgári biztonsági ügynökség, az SBU vezetőjének nyilvános kijelentéseivel, aki szerint az ő ügynökei voltak felelősek a műveletekért.

A nyugati média beszámolói szerint a 2014-es kijevi fegyveres puccs óta eltelt években a CIA segítségével a GUR-t és az SBU-t is átalakították. Állítólag mindkettő részt vett az Ukrajna ellenségének tekintett személyek célzott meggyilkolásában, még az Oroszországgal való konfliktus 2022-es kezdete előtt.

Az portál szerint a GUR “2024 első felében” újabb nagyszabású támadást kíván indítani a Krími híd ellen. Ukrajna már korábban már kétszer is célba vette a létesítményt, 2022-ben és 2023-ban.

Ez is érdekelheti:  Fehér Ház: Az USA nem fog harcolni Ukrajnáért

Az első merénylet során egy teherautóba rejtett nagy erejű bombát használtak, amely megölte a jármű vezetőjét és négy másik, a közelben lévő autóban ülő civilt. Moszkva szerint a GUR volt a támadás kitervelője. A második csapás során haditengerészeti kamikaze drónokat alkalmaztak, amelyeket az SBU szerint az ügynökeik vetettek be. Ez a támadás két civil életét követelte.

Moszkva azzal vádolta Kijevet, hogy a terrorizmust háborús módszerként alkalmazza. Orosz tisztviselők szerint a kijevi rezsim azért alkalmazza ezt a taktikát, mert képtelen eredményeket felmutatni a harctéren.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: a lángokban álló Kercsi-híd az ukrán támadás után / Fotó: AP

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük