Szorul a hurok Szeverodonyeck körül, nagy bajban van az ukrán légierő

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az orosz-ukrán háború 120. napján továbbra is Kelet-Ukrajnára, a Donbasz régióra korlátozódnak a legsúlyosabb harcok. Kevésbé jelentős csatákra dél-keleten, Herszon megyében is sor került.

Az oroszok lassan, de egyelőre hatékonyan nyomulnak előre, és az orosz légvédelem komoly problémába ütközött Szeverodonyocknél.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szokásos hírszerzési jelentésközlésében azt írta, hogy az orosz csapatok, köszönhetően az “egységmegerősítéseknek és a koncentrált tüzérségi bombázásoknak” javuló teljesítményt nyújtanak a csatatéren.

Június 19. óta az oroszok 5 kilométert nyomultak előre a Szeverodonyeck bevétele szempontjából kulcsfontosságú Liszicsanszk városa felé. Több ukrán egységnek vissza kellett vonulnia, hogy ne kerüljenek csapdába.

A brit hírszerzés szerint Liszicsanszknál és Szeverodonyecknél az oroszok állnak jobban, de a nyugati donyecki területek bevétele – amely egy átfogó bekerítést tenne lehetővé számukra – továbbra is elakadt az ukrán ellenállás hatékonysága miatt.

 

Zelenszkij: Moszkva célja az egész Donbasz régió elpusztítása

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az oroszok az egész Donbasz térséget el akarják pusztítani, erre hivatkozva sürgette szövetségeseit, hogy gyorsítsák fel az Ukrajnának szánt nehézfegyverek szállítását. Kijev szerint “félelmetes tetőpontjához” ért a donbaszi csata.

“Az ukrajnai Luhansz megyében található Szeveredonyeck és Liszicsanszk ikervárosokért folytatott harc közelít a félelmetes tetőpontjához”
  • fogalmazott Olekszij Aresztovics, Zelenszkij tanácsadója.

 

Az orosz légvédelem súlyos problémákat okoz az ukránoknak

A Foreing Policy tudósítója, Jac Detsch szerint az ukrán erők napi 20-30 bevetésre csökkentették a harcászati légi műveletek számát, és nagyrészt felhagytak a törököktől kapott Byraktar harci drónok alkalmazásával, amelyeket a háború első fázisában igen nagy hatékonysággal vetettek be az oroszok ellen.

Az oroszok jelentős mennyiségű légvédelmi rendszert telepítettek Donbaszba, emiatt az ukránok még az amerikaiaktól kapott Grey Eagle csapásmérő drónokat is csak korlátozottan használhatják. Egyre kevesebb a harcképes ukrán pilóta is.

Az orosz légvédelmi rendszerek célja az előrenyomulást biztosító tüzérség védelme.

A donbaszi csatában a drónok ugyan kezdenek visszaszorulni, más területen azonban az ukránok továbbra is sikerrel alkalmazzák őket – például Herszon megyében, ahol próbálnak ellentámadásokat sikerre vinni, illetve a minap orosz területen lőttek ki egy olajfinomítót egy öngyilkos drónnal.

Körkép.sk, BBC, Reuters, CNBC

 

Kiemelt kép: Szeverodonyeck, Azot üzem / RIA Novoszty

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük