KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Szlovéniában a kormány törölte a kommunizmus áldozatainak emléknapját

Janez Jansa úgy jellemezte a döntést, mint a független Szlovénia történetének egyik legundorítóbb és legszégyenletesebb cselekedetét.

A szlovén kormány egy nappal a kommunizmus áldozatainak emléknapja előtt visszavonta az előző kormány rendeletét az emléknap kinyilvánításáról, azzal az indokkal, hogy nem volt róla „nyilvános és szakértői vita” – közölte a szlovén közszolgálati televízió.

 

A nemzeti emléknapot Janez Jansa kormánya rendelte el 2022. május 12-én, néhány nappal mandátumának lejárta előtt, amikor már ügyvivői minőségben látta el feladatait. Az akkori érvelés az volt, hogy a kommunista erőszak több ezer halottat hagyott maga után Szlovéniában 1941 és 1946 között, és további százezreket érintett a kommunista uralom a következő évtizedekben. A dátumot 49 ember, köztük 44 roma meggyilkolásának évfordulója alkalmából választották, akiket a Ljubljanától délre fekvő Iska-szorosban öltek meg 1942-ben. Az emléknap kihirdetését a baloldal bírálattal fogadta, és azzal érvelt, hogy a jobboldali kormány „a nemzetet egy véget nem érő kultúrharcba akarja keverni”. A szlovén lapok szerint a kormány jelenlegi döntése várható volt, mert a kisebbik koalíciós párt, a Szociáldemokraták (SD) illetékesei a múlt héten kijelentették: a rendeletet hatályon kívül kell helyezni, mivel az

„leginkább a revizionizmusról szól, és nem tesz semmit az emberek megbékítésére”.

Jansa a Twitteren-oldalán úgy jellemezte a döntést, mint

 „a független Szlovénia történetének egyik legundorítóbb és legszégyenletesebb cselekedetét”, amely szerinte „sérti mindazokat, akik legalább egy szemernyi rokonszenvet éreznek embertársaik iránt”.

 Azzal vádolta a kormányt, hogy rehabilitálta a kommunista bűnöket, és semmissé tette „a Szlovéniát demokratikussá és függetlenné tévő generáció kivételes megbékélési erőfeszítéseit”.

Matej Tonin, a Kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi) vezetője a közösségi oldalán azt írta: sok ma élő ember szenvedett a kommunizmus alatt, és sokan vesztették el szeretteiket.

„Ez nem arról szól, hogy a történelem helyes oldalán álljunk, hanem az alapvető értékekről és a halottak tiszteletéről”

 – hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy „a jelenlegi kormány nem képes ilyen széles látókörre”.

 

Ez is érdekelheti:  Trump alelnökjelöltje közölte, hogy miért kell gyorsan lezárni az ukrán konfliktust

Kiemelt kép: illusztráció, Ljubljana óvárosa / Fotó: © Andrej Tarfila

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük