KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Igyekeznek szabadulni a dollártól a piaci befektetők

Az Egyesült Államok a negatív gazdasági hírek cunamija előtt áll: a szokásosnál magasabb energiaárak és az infláció mellett az adósságválság és a gazdasági zavaroktól való félelem a magas szintű adósságlimit-tárgyalások közben tovább fokozódik. Eközben a BRICS-országok a nemzetközi kereskedelmi rend dollármentesítésének módján gondolkoznak.

A feltörekvő piaci befektetők lassan, de folyamatosan távolodnak a dollárban jegyzett adósságoktól és eszközöktől, ehelyett inkább helyi valutás kötvényekbe fektetik keményen megkeresett pénzüket – derült ki az EPFR Global alapáramlási és eszközallokációs adatszolgáltató elemzéséből.

A vállalat adatai szerint a befektetők 2023 januárja és áprilisa között nettó 2,65 milliárd dollárt vontak ki az elsősorban dollárban jegyzett eszközökből, de nettó 5,23 milliárd dollárt tettek be a helyi valutás kötvényalapokba.

Piaci elemzők a váltást a helyi kötvénypiacok vonzó hozamainak és a csökkenő inflációnak, valamint a kamatlábakkal kapcsolatos ingadozás körüli bizonytalanságban egyre kevésbé vonzó dollárnak tulajdonítják. Ez utóbbi jelentősen rontotta az amerikai állampapírok vonzerejét a befektetők számára, és a Silicon Valley Bank márciusi összeomlásában, valamint a befektetők körében kialakult pánikban csúcsosodott ki.

Paul Greer, a Fidelity International feltörekvő piaci adósságportfólió-menedzsere arra számít, hogy a dollárban jegyzett adósságok és eszközök iránti gyengülő kereslet tendenciája az év hátralévő részében is folytatódik. Thanos Papasavvas, az ABP Invest befektetési igazgatója szerint az elmúlt negyedévek során „egyértelmű eltérés mutatkozott a feltörekvő piaci helyi és kemény devizás kötvények [jellemzően dollár és más főbb nyugati devizák, a szerk.] között, a helyi devizás adósságok pedig fundamentális és értékelési alapon vonzóbbnak tűnnek”.

A dollárról való óvatos eltávolodás tendenciája továbbra is a világ de facto tartalékvalutájának áhított státuszát célozza meg a kereskedelemben. A Fehér Ház és a republikánusok közötti, a szövetségi kiadásokról és az adósságlimitről szóló viták miatt az USA 31,8 billió dolláros hatalmas adósságának nemteljesítése egyre növekvő kockázatot jelent.

Ez is érdekelheti:  Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter New Yorkban

A BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) csoportja egy közös valuta létrehozását tervezi, amely a globális kereskedelemben a zöldhasú alternatívájaként szolgálhatna, miközben Washington egyre inkább arra törekszik, hogy valutáját büntető jelleggel használja azokkal az országokkal szemben, amelyek nem igazodnak a nyugati gazdasági és geopolitikai rendhez.

Jim Rogers veterán amerikai befektető szerint a dollárnak mint a világ vezető valutájának ideje a végéhez közeledik, mivel az USA nem semleges és az ország hitelképességével kapcsolatban komoly aggályok vannak.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Sputnik News értesülései nyomán készült.

Kiemelt kép: CCo

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük