KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kína lett a világ legnagyobb autóexportőre, beelőzte Japánt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A világ legnagyobb autóexportőrévé vált Kína 2023 első negyedévében – jelentette a héten a Nikkei hírügynökség a Kínai Autógyártók Szövetségének adataira hivatkozva.

A jelentés szerint a kínai autóexport január-márciusban 58%-kal, 1,07 millió darabra ugrott meg 2022 azonos időszakához képest.

Ebben az időszakban a korábbi csúcsexportőr, Japán 950 ezer járművet adott el.

Az adatok azt mutatják, hogy a kínai autóexport növekedését az elektromos járművek iránti növekvő kereslet és az Oroszországba irányuló szállítások növekedése ösztönözte. Az első negyedévben az új energiahordozó járművek, köztük az elektromos járművek exportja éves szinten 93%-kal, 380 000 darabra ugrott, és Kína teljes autóexportjának mintegy 40%-át tette ki. A Tesla kínai részlege járult hozzá a legnagyobb mértékben az új energiahordozó járművek exportjához, 90 000 darabot értékesített a vizsgált időszakban. A Tesla első negyedéves kínai exportja 20%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Kína Oroszországba irányuló exportja a vizsgált időszakban több mint háromszorosára, 140 000 darabra nőtt az egy évvel korábbihoz képest, így Oroszország a kínai járművek legfontosabb exportcélpontja. Oroszország ukrajnai katonai műveletének kezdetét követően számos globális autógyártó elhagyta az országot a nyugati szankciók miatt, amelyek veszélyeztették az ellátási láncokat és problémássá tették az Oroszországgal folytatott pénzügyi tranzakciókat. A kínai autógyártók lelkesen éltek a lehetőséggel, hogy bővítsék jelenlétüket az orosz piacon.

A kínai autóipari export a második negyedévben tovább nőtt. Idén januártól áprilisig az ország autógyárai összesen 1,37 millió járművet exportáltak. A múlt hónapban az export volumene elérte a 376 000 darabot, ami havi szinten 3,3%-os, éves szinten pedig 170%-os növekedést jelent – derül ki az adatokból.

Tavaly Kína autóexportja rekordot döntött, 3,11 millió járművet exportált, amivel az ország Japán után a világ második legnagyobb autóexportőrévé vált. A Kínai Személyautó Szövetség előrejelzése szerint a kivitel 2023-ban eléri a 4 milliót.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: