KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Szlovákia Ukrajnának adja összes MiG-29-esét és a csehek járőröznek majd a szlovák légtérben

Szlovákia Ukrajnának adományozhatja szovjet tervezésű MiG-29-es vadászrepülőgépeit, miután Csehország beleegyezett abba, hogy szeptembertől járőrözik Szlovákia légterében – közölte Petr Fiala cseh miniszterelnök vasárnap. A MiG-megállapodás a hírek szerint már hónapok óta készül.

“Addig segítünk Szlovákiának, amíg nem állnak rendelkezésére új repülőgépek” – mondta Fiala az Eduard Heger szlovák miniszterelnökkel folytatott televíziós vitában. “Nem látok ebben semmi problémát, a kormány biztosan jóváhagyja majd”.

A szlovák légierő vélhetően 12 MiG-29-est üzemeltet, amelyek a Szovjetunió összeomlása után maradtak a készletében. A pletykák arról, hogy Szlovákia ezeket a gépeket Kijevnek adományozná, napokkal azután kezdtek el keringeni, hogy Oroszország februárban megkezdte katonai műveletét Ukrajnában, amikor Josep Borrell, az EU külügyi vezetője bejelentette, hogy az unió szovjet gyártmányú repülőgépeket fog beszerezni a kelet-európai országoktól a megtépázott ukrán légierő számára.

Borrell terve soha nem valósult meg, Lengyelország és Bulgária – a szovjet repülőgépek két másik üzemeltetője – nem küldött gépeket Ukrajnába. Heger azonban áprilisban kijelentette, hogy hajlandó lenne átadni országa tucatnyi MiG-jét, amennyiben Szlovákia szövetségesei hajlandóak lennének fedezni védelmi igényeit, amíg a MiG-eket amerikai harci gépekkel nem cserélik le.

Az eredeti tervek szerint Szlovákia MiG-jei 14 amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépre lettek volna lecserélve idén, de a szállítás időpontját azóta 2024-re tolták ki.

Az USA márciusban elvetette azt a lengyel tervet, hogy saját szovjet vadászgépeiket Ukrajnának adják át, de a Pentagon áprilisban kijelentette, hogy “természetesen nem ellenzi” a szlovák tervet. Azóta azonban nem jelentettek be előrelépést a MiG-ek Ukrajnába küldéséről.

Most, hogy az ügyletet nyilvánvalóan tisztázták, továbbra is kérdéses, hogy Szlovákia ténylegesen hogyan szállítaná át a repülőgépeket az Ukrajnával közös keleti határon. A gépek szlovákiai bázisról történő berepülését Ukrajnába Moszkva háborús cselekménynek tekinthetné, és a NATO-t nyílt konfliktusba sodorhatná Oroszországgal. Másrészt a repülőgépek szárazföldi szállítása azt kockáztatná, hogy a szállítójárműveket orosz repülőgépek vagy rakéták célba veszik, amint azok ukrán területre lépnek.

Ez is érdekelheti:  Provokáció? - Nem tarthat beszédet Orbán Viktor az Európai Parlament első plenáris ülésein

Szlovákia február óta több mint 160 millió dollár katonai segélyt adott Ukrajnának, és megnyitotta javítóműhelyeit a sérült ukrán katonai járművek előtt. A múlt hónapban Pozsony öt szovjet gyártmányú helikoptert és több ezer 122 mm-es rakétát küldött a kijevi erőknek, és állítólag fontolgatja 30 T-72-es harckocsi küldését, amennyiben szövetségesei megfelelő pótlást biztosítanak számára.

Orosz Hírek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük