KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Szlovákia-Magyarország Igor Matovic: Kácer külügyminiszter hazudik, határozott bocsánatkérést várnak tőle Magyarország irányában

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A szlovák diplomácia első embere, Rastislav Kácer durván hazudik, tudatosan félrevezető kijelentéseket tesz és szlovák területek megszerzésének szándékával vádolta meg Magyarországot – ezt Igor Matovic volt szlovák kormányfő, az OĄaNO párt vezetője jelentette ki szerdán a párttársával, Gyimesi György szlovák parlamenti képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A felvidék.ma portál beszámolója szerint a sajtótájékoztatót annak apropóján hívták össze, hogy Rastislav Kácer a Markíza televízió Na telo (Testre szabva) plusz című kedd esti műsorában úgy fogalmazott: amennyiben Oroszországnak sikerülne elfoglalnia Ukrajnát, akkor Magyarország részéről Szlovákia területi integritásának megbontására vonatkozó követelés fenyegetne.

Menczer Tamás: a szlovák külügyminiszter mondatai elfogadhatatlan, nonszensz hazugságok

„Ha Vlagyimir Putyin sikeresebb lett volna, és ma ott lenne a keleti határainkon, akkor azt hiszem, ma már közvetlenül szembesülnénk egy ilyen követeléssel, sajnos” – válaszolta a szlovák külügyminiszter a tévéműsorban arra a kérdésére: fennáll-e a veszélye annak, hogy Magyarország a következő években területi követeléseket támaszt Szlovákiával szemben. Kácer szerint a magyar követelések lehetősége nemcsak a jövőben lehet valós téma, de már jelenleg is az. Ezeket a műsorban elhangzó kijelentéseket a sajtótájékoztató kezdetén le is játszották – írta a lap online kiadása.

A felvidéki portál beszámolója szerint ezen szavakra reagálva Gyimesi György úgy fogalmazott, az ideiglenesen megbízott külügyminiszter mondatai a kilencvenes éveket idézik, „ő a józan Slota” – jelentette ki. Gyimesi arra hivatkozott, hogy mind Szlovákia, mind Magyarország az Európai Unió tagja, NATO-tagországok, ezért „minden határon túlmegy” Kácer azon kijelentése, hogy Magyarország területi követeléseket támasztana Szlovákiával szemben – vélekedett.

Igor Matovic a szlovák diplomácia vezetőjének kinevezésével kapcsolatban megerősítette, valóban az ő pártjuk nevezte ki közösen a többi koalíciós partnerrel együtt Rastislav Kácert. Elismerte azt is, ismert volt előttük Kácer magyarországi múltja, amikor nagykövetként nem mindig viselkedett korrektül a vendéglátó országgal szemben, ennek ellenére azzal a meggyőződéssel nevezték ki, hogy jó jelölt lesz – mondta.

A volt kormányfő szerint Kácer – kijátszva a magyarkártyát – összeesküvés-elméleteket táplál a nyilvánosságban. Szerinte ez szorosan összefügg az előrehozott választásokkal. Teszi mindezt a diplomácia első embereként, bizonyítékok nélkül, holott az lenne a feladata, hogy ápolja és tovább mélyítse a már meglévő baráti kapcsolatokat magyarországi szomszédjainkkal – vélekedett. Matovic szerint az ilyen vádak durván sértik a diplomáciai szabályokat, ezért felszólította a külügyminisztert, kérjen bocsánatot Magyarországtól.

Igor Matovic mint volt kormányfő megjegyezte, miniszterelnöksége és minisztersége alatt egyszer sem merült fel a biztonsági tanácsokon ehhez hasonló téma sem. Úgy véli, ha valós fenyegetésekről lenne szó, akkor a Szlovák Biztonsági Tanács üléseiről tudott volna róluk.

„Kácer miniszter úr durván hazudik, tudatosan félrevezet és megvádolta Magyarországot szlovák területek megszerzésének szándékával” – fogalmazott, majd hozzátette, itt lenne az ideje, hogy ezért bocsánatot kérjen – olvasható a felvidék.ma cikkében.

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: