KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Szlovákia közölte az amerikai nagykövettel, hogy leállították az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

A NATO-tag Szlovákia felül kívánja vizsgálni az Egyesült Államokkal kötött védelmi együttműködési megállapodást (DCA) annak érdekében, hogy a megállapodás “kölcsönösen előnyös” maradjon, és ennek eredményeként leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat – jelentette be az újonnan kinevezett védelmi miniszter, Robert Kalinák.

“Ha a dolgok nem működnek, akkor helyre kell hozni” – írta Robert Kalinak a Facebook-oldalán szombaton, a Gautam Rana amerikai nagykövettel folytatott találkozót követően, ahol szerinte “a kölcsönös érdekeket és az aktuális biztonsági kihívásokat vitatták meg”.

“Szlovákia kül- és védelmi politikája kudarcot kudarc után élt át, és a szlovákok nem fizethetnek tovább vezetőjük hibáiért” – magyarázta, hozzátéve, hogy a jelenlegi megállapodás “rosszul megfogalmazott”, és arra kötelezi Szlovákiát, hogy lemondjon “nagyon szükséges katonai felszerelésekről és lőszerekről”.

Kalinák hangsúlyozta, hogy Szlovákia nagyra értékeli a “nyugati partnereivel” való együttműködést, de az újonnan megválasztott vezetés nem fog az előző “szolgalelkű kormány” nyomdokaiba lépni, és saját népe érdekében fog cselekedni.

“Az amerikai nagykövetnek a találkozón átadtuk a szlovákbarát kormány álláspontját – nem fogunk újabb szállítmányokat küldeni a szlovák lőszerraktárakból Ukrajnába, és a védelmi megállapodást is módosítani kell” – mondta a védelmi miniszter.

https://www.facebook.com/rkalinak/posts/729608369192110?ref=embed_post

Szlovákia hivatalosan felfüggesztett minden katonai támogatást Ukrajnának, miután a Szlovák Szociáldemokrácia pártja győzelmet aratott a szeptemberi parlamenti választásokon. Robert Fico kormányfő ígérte, hogy “egyetlen töltényt [lőszert] sem fognak Ukrajnába küldeni”.

Pénteken Fico ismét megkérdőjelezte az EU példátlan mértékű támogatását Kijevnek, elutasította a javasolt újabb 50 milliárd eurós részletet, és kijelentette, hogy Szlovákia csak akkor járul hozzá az uniós támogatások növeléséhez, ha ígéretet kap arra, hogy a pénzeket Kijev nem fogja “elsikkasztani”.

Orosz Hírek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Szlovákia közölte az amerikai nagykövettel, hogy leállították az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

  1. Jól beszél Fico: „Szlovákia csak akkor járul hozzá az uniós támogatások növeléséhez, ha ígéretet kap arra, hogy a pénzeket Kijev nem fogja ‘elsikkasztani’.” Kiegészíteném: nem ígéretet kap, hanem garanciát!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük