KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Nem újítják meg az ukránok az Oroszországból Európába irányuló gáztranzitról szóló megállapodás

Ukrajna nem fogja meghosszabbítani az Európába irányuló orosz gáztranzitról szóló, 2024 végén lejáró szerződést – közölte Olekszij Csernyiszov, a Naftogaz Ukrajinyi ukrán energetikai vállalat vezetője vasárnap.

„A megállapodás 2024 végén lejár, és nem kívánjuk folytatni. <…> A szerződés lejár – a tranzit megszűnik”

– idézte Csernyshovot a Strana.ua ukrán napilap.

Hozzátette, hogy

Ukrajna most csak azért nem bontja fel a szerződést, mert európai partnereinek szükségük van erre a szállítási útvonalra

– írja a Gazeta.Ru.

Ezt megelőzően, október 25-én Andrij Kobolev, a Naftogaz volt vezetője azt javasolta, hogy az Európai Unió (EU) monopóliumellenes jogszabályainak alkalmazásával adóztassák meg az Oroszországból érkező szénhidrogén-szállításokat. Véleménye szerint az orosz energiahordozók megadóztatása „kiegyenlítené a versenyfeltételeket”, és nem tenné vonzóvá az olcsó orosz olaj és gáz vásárlását.

Október 11-én Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz energiahordozók egyes uniós országok általi visszautasítását kommentálva megjegyezte, hogy az orosz szállítások más ígéretes piacokat találtak. Hozzátette, hogy az uniós országok energiafogyasztásának mennyisége változatlan marad, ami azt jelenti, hogy a korábban Oroszországtól vásárolt erőforrásokat más országokból kell pótolni, és drágábban kell megvásárolni. Ez máris ahhoz vezetett, hogy egyes európai vállalatok áttelepültek az Egyesült Államokba.

Az orosz vezető szerint az európaiak most túlfizetnek az olaj- és gázszállításokért, ezért az EU gazdasága a „nullponton” van.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: orosz gázvezeték / illusztráció

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük