KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Szijjártó Péter gratulált Szlovákia új elnökének (videó)

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Véget ért a szombati szlovák elnökválasztás második fordulója, melyből a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség által támogatott Peter Pellegrini, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas–SD) elnöke került ki győztesként. A politikushoz sorra érkeznek a gratulációk: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter örömmel fogadta a szlovák választópolgárok döntését, és Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke is úgy látja, jó döntés volt Pellegrini támogatása.

„Gratulálunk, elnök úr! Újabb megerősítés a szuverenitásvédő és békepárti erőknek!”

– írta Facebook-oldalára Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, tudatva, Peter Pellegrinit, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas–SD) elnökét választották meg Szlovákia következő elnökévé.

Északi szomszédunknál szombaton tartották meg az elnökválasztás második fordulóját, a választók egészen este tíz óráig adhatták le voksaikat Peter Pellegrinire, vagy a vele szemben induló Ivan Korcok korábbi külügyminiszterre. A szlovák statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint Pellegrini a voksok 53,12 százalékát megszerezve megnyerte az államfői pozíciót. A választási részvétel 60,19 százalékos volt, ami a második legmagasabbnak számít a szlovákiai elnökválasztás történetében. Szintén rendkívülinek számít, hogy mindkét jelöltre több mint egymillióan szavaztak.

Pellegrini több mint 1,4 millió voksot kapott, Korcokra pedig mintegy 1,2 millióan szavaztak.

Pellegrini megválasztása a felvidéki magyaroknak is előnyös. Forró Krisztián, a felvidéki Magyar Szövetség párt elnöke a Körkép.sk hírportálnak elmondta,

ez a választás is megmutatta, hogy a közösségünkben van erő, a jó oldalra tud állni, és bízom benne, hogy az elkövetkező időszak is bizonyítani fogja, hogy ez egy jó döntés volt.

Az MTI felidézte, az államfőválasztás két héttel korábban tartott első köréből a mostani második fordulóba Ivan Korcok a szavazatok 42,5 százalékát megszerezve jutott tovább, Peter Pellegrini, akkor a voksok 37 százalékát kapta. A vonatkozó szlovák szabályozás szerint az államfőválasztás második fordulójában a győzelemhez már nem kell megszerezni az összes szavazásra jogosult választópolgár szavazatának legalább felét, hanem elégséges a szavazáson résztvevők többségének voksa.

Ez is érdekelheti:  Gyilkosság Újpesten: a rendőrt is meg akarta ölni a szülei megölésével gyanúsított férfi

 

Kiemelt képen: Peter Pellegrini szlovák parlamenti elnök, a Hang (Hlas-SD) párt vezetője, elnökjelölt az államfőválasztás második fordulóját követő eredményváró rendezvényre érkezik Pozsonyban 2024. április 6-án. Fotó: Martin Divisek

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük