KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Szijjártó: az EU megháromszorozta a közép-ázsiai országok határvédelmére adott támogatását

Szijjártó: az EU megháromszorozta a közép-ázsiai országok határvédelmére adott támogatását

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Európai Unió egy, áprilisban induló új ötéves program keretében, a korábbinál háromszor nagyobb – 21 millió eurós – összeggel támogatja a közép-ázsiai országok, köztük Tádzsikisztán határvédelmét, terrorizmus elleni küzdelmét – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Dusanbéban, tádzsik hivatali partnerével, Szirodzsiddin Muhriddinnel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Szinte az egész világ a koronavírus-járvány ellen küzd, és kevés olyan szerencsés ország van, mint Tádzsikisztán, amelyben január óta nem regisztráltak új megfertőződést – mondta a magyar miniszter. De sem az egészségügyi, sem a gazdasági problémák nem feledtethetik azokat a súlyos biztonsági gondokat, amelyekkel folyamatosan szembesülnie kell a világnak. Ilyenek a szélsőséges ideológiák, köztük az iszlám radikalizmus, és ezekből fakadóan a terrorizmus – tette hozzá.

Közölte, ezek a jelenségek az illegális és tömeges migráció fő kiváltó okai egyben. Európa 2015 óta szembesül jelentős illegális migrációval, ezért az európaiaknak is különösen oda kell figyelniük a migrációt kiváltó tényezőkre, be kell azonosítaniuk a világ gócpontjait, amelyek közül az egyik legsúlyosabb egyértelműen Afganisztán – állapította meg.

A terrorizmusellenes nemzetközi közösségnek Tádzsikisztán az egyik legfontosabb szövetségese, ami konkrétan az afganisztáni eredetű biztonsági fenyegetések elhárításában nyilvánul meg, így határát hatékonyan meg kell tudnia védeni. Tádzsikisztán sikere tehát közvetlen hatással van az európai biztonságra – szögezte le a miniszter.

„A tádzsik határ 1344 kilométer hosszú, ezért folyamatosan azt szorgalmaztuk, hogy az Európai Unió adjon jelentős pénzügyi támogatást Tádzsikisztánnak, de több más közép-ázsiai országnak is a határvédelemre. Mi, magyarok, nem akarunk több illegális migrációt, terrorcselekményeket, és nem akarunk több szélsőséges ideológiát az Európai Unióban. Sikerült elérnünk, hogy az EU újabb ötéves programot indítson, ráadásul a korábbi keretösszeg háromszorosával” – fejtette ki.

Ez is érdekelheti:  Stoffán György: Hol hibázott Novák Katalin?

„Emellett szorgalmazzuk, hogy az Európai Unió újítsa meg partnerségi megállapodását Tádzsikisztánnal, adja meg neki a legnagyobb gazdasági és kereskedelmi kedvezményeket” – mondta.

Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy a terrorellenes együttműködés jegyében Magyarország és Tádzsikisztán szerdán aláírja a kölcsönös kiadatási, valamint az elítélt személyek átszállításáról szóló megállapodást.

Magyarország ezenkívül támogatja Tádzsikisztán tagsági jelöltségét az ENSZ Biztonsági Tanácsába a 2028-29-es időszakra, és folytatja tádzsik tisztek továbbképzését a budapesti Nemzetközi Rendészeti Akadémián, ahol eddig 15 tádzsik tiszt végzett.

Magyarország továbbra is támogatja a stabilitás megteremtését Afganisztánban, ezért 2024-ig évi 500 ezer dollárral fenntartja az afgán nemzeti biztonsági erők pénzügyi támogatását – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter.

MTI

Nemzeti InternetFigyelő (NIF) 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük