Szerbia megdöbbentő abszurditásnak nevezte a német külügyminiszter szavait

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Annalena Baerbock német külügyminiszter “teljesen elfogadhatatlan” provokációnak minősítette Belgrád azon tervét, hogy szerb csapatok Koszovóba telepítését kezdeményezze, amiért Ana Brnabic miniszterelnök kettős mércével vádolta meg.

“A nemzetközi jog és a stabilitás szempontjából milyen kritériumok alapján döntenek arról, hogy mely [ENSZ Biztonsági Tanácsának] határozatait kell tiszteletben tartani, és melyeket kell figyelmen kívül hagyni? … Az abszurditás megdöbbentő szintje” – tweetelte Brnabic vasárnap este.

Brnabic megjegyezte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozata értelmében Szerbiának joga van bizonyos helyzetekben katonai és rendőri személyzetet küldeni Koszovóba, többek között abban az esetben, ha az ottani lakosság “békés és normális élete” veszélybe kerül.

A G7-ek külügyminisztereinek májusi találkozóján is hangsúlyozták a vonatkozó ENSZ BT-határozatok betartásának fontosságát “minden egyes probléma” kezelésében – mégis, amikor Szerbiáról van szó, Németország most “kifejezetten azt mondja, hogy az ENSZ BT 1244-es határozatát… figyelmen kívül kell hagyni” – mondta Brnabic.

Aleksandar Vučić elnök szombaton bejelentette, hogy Szerbia kérni fogja, hogy a tartomány szerb lakossága ellen albán vezetéssel indított erőszakos fellépés közepette haderejét Koszovóba vezényeljék, noha nem volt kétsége afelől, hogy a NATO elutasítja a kérést. Vasárnap Belgrád állítólag biztosítékot kapott a koszovói erők (KFOR) részéről, hogy nem fog “erőszakos lépéseket” tenni a tüntetőkkel szemben.

Baerbock provokatívnak nevezte Belgrád kijelentéseit, miközben dicsérte Pristinát, amiért állítólag mindent megtett a feszültségek enyhítése érdekében.

“Szerbia legutóbbi retorikája éppen az ellenkezőjét tette. A szerb erők Koszovóba küldésének javaslata teljesen elfogadhatatlan” – mondta a német miniszter.

A túlnyomórészt szerbek lakta Észak-Koszovóban a legutóbbi patthelyzetet egy volt helyi rendőrtiszt letartóztatása váltotta ki, akit azzal vádolnak, hogy megtámadott egy albán rendfenntartó járőrt. A hétvégén a tüntetők barikádokat emeltek, a belgrádi hatóságok pedig azzal vádolták az EU-t és más Koszovó-támogatókat (USA), hogy elhanyagolják a helyi szerbek sérelmeit, és csak akkor “figyelnek oda… amikor már a barikádokon vannak”.

Vučić felszólította az észak-koszovói szerbeket, hogy “legyenek nyugodtak és békések, és ne dőljenek be a provokációknak”, és különösen tartózkodjanak az EULEX és a KFOR, az EU és a NATO vezette, Koszovóban állomásozó missziók elleni agresszív lépéstől.

Orosz Hírek

Kiemelt képen: Annalena Baerbock

Kapcsolódó:

Nyílt konfliktus esetén Moszkva kész segíteni Belgrádnak

Koszovó hatóságai erőszakot akarnak alkalmazni a szerbek ellen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük