KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Svéd demokrácia: Nem a svéd nép fog dönteni a NATO-csatlakozásról

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A svéd kormányfő közölte, nem a svéd nép fog dönteni a NATO-csatlakozásról

Nem a svéd nép fogja eldönteni, hogy csatlakozzanak-e a NATO-hoz – számol be a Reuters hírügynökségre hivatkozva a Ma7.sk.

Magdalena Andersson kormányfő kijelentette, ha a törvényhozás megszavazza, Svédország belép a NATO-ba, nem írnak ki népszavazást a kérdésben. Úgy fogalmazott, a népszavazás „rossz ötlet” és nem olyan téma,

amelyről a svéd népnek népszavazás formájában kellene döntenie.

A kormányfő mindezt azzal magyarázta, hogy a témához számos nemzetbiztonsági kérdés kapcsolódik, ezek egy része bizalmas, szigorúan titkos információ, amivel a svéd választó nem lehet tisztában.

Vannak olyan fontos tények, amelyek nem rakhatóak ki az asztalra

– fogalmazott.

Egyelőre úgy tudni, május közepére készülhet el a svéd kormány jelentése, amelyben a NATO-csatlakozás előnyeit és kockázatait veszik sorra. Érdekes módon a svéd parlament nagy része támogatja a csatlakozást, épp Andersson pártja, a szociáldemokraták azok, akik egyelőre tétováznak.

Az ellenzéki Mérsékelt Párt szintén elutasítja a referendum lehetőségét, egy egészen furcsa érvvel. A Reuters azt írja, Ulf Kristersson pártelnök szerint ugyanis a választók nem naivak, pontosan tudják, mi a helyzet, így nincs is szükség rá, hogy megkérdezzék őket. Egyedül a szintén ellenzéki Baloldali Párt mondta azt ,hogy a svéd választóknak kell dönteniük a csatlakozásról.

Svédországban szeptemberben parlamenti választást tartanak. Egy áprilisi közvélemény-kutatás szerint a lakosság 57%-a támogatja a NATO-csatlakozást.

Ma7.sk

Ez is érdekelheti:  Kónya-ügy: Ne hallgattassék meg a másik fél..., még véletlenül sem!

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük