KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Súlyos belső válságban az ukrán hadsereg

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Forrnak az indulatok az ukrán fegyveres erők körében, mivel az IMF parancsára kellett átalakítani a harcoló alakulatoknak járó juttatásokat, írta meg az Izvesztyija. A fejlemények akár a nagy hanggal hírdetett ellentámadás kimenetelét is befolyásolhatják.

A háború tavalyi kirobbanása idején a kijevi vezetés még emelte a hadsereg tagjainak járó juttatások mértékét. Az ukrán vezetés ekkor hajlandóságot mutatott arra, hogy a rendes fizetésen felül is fizessen, ebben az időben, vagyis 2022 első felében még körülbelül 15 000 hrivnya (ez tavaly májusi árfolyamon átszámolva alig 180 ezer forintot ért, mai árfolyamon pedig már csak közel 140 ezer forintot jelent) volt a szolgálati díj, a harcok kirobbanását követően ezt felemelték 30 000 hrivnyára (tavaly májusi árfolyam szerint közel 360 ezer forint, idei szerint 274 ezer forint) fizettek minden ukrán katonának. Az első vonalban harcoló alakulatok tagjainak pedig további 70 000 hrivnyát (tavalyi szerint 837 ezer forint, idei szerint 640 ezer forint) fizettek, fejenként.

Idén azonban gyökeres fordulat állt be a katonák megfizetését illetően, különösen a hátországot védő, illetve a kiképzés alatt álló erők rovására, ráadásul a kijevi rezsim mindezt megfejelte egy virágnyelven megfogalmazott propaganda-fordulattal, miszerint

MAGUK AZ UKRÁN FEGYVERES ERŐK KÉRELMEZTÉK, HOGY CSÖKKENTSÉK A FEGYVERNEMEIK KÖTELÉKÉBEN SZOLGÁLÓKNAK JÁRÓ JUTTATÁSOKAT.

Mindennek tetejébe még sikerült egy meglehetősen vérlázító jellegű nyilatkozattal is, egyenesen az ukrán védelmi minisztérium részéről, miszerint

Azok a harcosok, akik ott vannak az első vonalban, a legveszélyesebb helyzetekben arra panaszkodnak: „mi végig verekedjük magunkat a fronton, miközben ezek (akik a hátországban vannak – a szerk.) mást se csinálnak egész nap, mint herkáznak, nagyjából, mégis ugyanazt a pénzt kapják!” Ez igazságtalan!

–  nyilatkozta Olekszij Reznyikov, ukrán védelmi miniszter.

Ez is érdekelheti:  Az USA más országoknak szánt légvédelmi rakétákat ad Ukrajnának

Az ukrán védelmi minisztérium részéről intézkedésnek és becsmérlő nyilatkozatoknak kifejezetten veszélyes vonatkozásai vannak,

KÜLÖNÖSEN A KÜSZÖBÖN ÁLLÓ ELLENTÁMADÁS VONATKOZÁSÁSBAN TŰNIK ERKÖLCSTELEN ÉS NEM ÁTGONDOLT HÚZÁSNAK A HARCOLÓ ALAKULATOK KÖRÉBEN VALÓ MESTERSÉGES ELLENTÉTEK SZÍTÁSA.

Mindezek ellenére a Zelenszkij-rezsim csökkentette és szétválasztotta a katonáknak járó kifizetéseket, így a deklarált elv szerint a magasabb, 70 ezer hrivnyá fizetésre csak az első vonalban harcolók lesznek jogosultak, a többieknek pedig marad a 30 ezer hrivnyás alapbér.

Az elv ugyanakkor gyakorlatban nem látszik megvalósulni maradéktalanul, mivelEGÉSZ SZEKTOROKAT, AMELYEK A HÁBORÚ SZEMPONTJÁBÓL KRITKUSAK, KIKERÜLTEK A KEDVEZMÉNYEZETTEK SORÁBÓL. IDE TARTOZNAK A HERSZONI KORMÁNYZÓSÁBAN, LLLETVE A DNYEPER JOBB PARTJÁN FRONTSZOLGÁLATOT TELJESÍTŐ ALAKULATOK IS.

Ez egyszerűen nevetséges, hiszen itt is folyamatosak a harcok, mindennap tüzérségi tűz alatt tartják az állásainkat!

– panaszkodott egy meg nem nevezett ukrán katona.

Az intézkedés hatására ellepték a közösségi médiát a felháborodott ukrán katonák posztjai, videóbejegyzései, akik arról panaszkodnak, ezzel a lépéssel az életük és harci értékük a nyolcadára esett.

A szolgálati díj csökkentésének két fő oka is van, egy gazdaságpolitikai és egy nemzetközi politikai.

EGYRÉSZRŐL ÉPP A KÜSZÖBÖN ÁLLÓ ELLENTÁMADÁS IDEJÉRE JUTOTT ODA AZ UKRÁN ÁLLAM, HOGY A JELENLEGI BÉRSZÍNVONALAT KÉPTELEN FENNRTARTANI, MÉG ADÓEMELÉSSEL VAGY MÁS ÁLLAMI JUTTATÁSCSÖKKENTÉSSEL SEM, CSAK NEMZETKÖZI SZEREPLŐK RÉVÉN, VAGYIS AZ IMF, AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ „ÉLETMENTŐ” TÁMOGATÁSAIVAL.

Másrészről van egy ukrán belpolitikai oka is annak, hogy borul a katonák bérezése,

UGYANIS AKKOR LEHETNE MEGFELELŐ MENNYISÉGŰ FORRÁST ELŐTEREMTENI, HA AZ UKRÁN OLIGARCHÁK ÉS VEZETŐ KORMÁNYZATI TISZTVISELŐK NAGYOBB KÖZTEHERVISELÉSRE LEHETNÉNEK KÖTELEZHETŐK, AZONBAN EZEK AZ EMBEREK MÉG A HÁBORÚ HATÁSÁRA SEM HAJLANDÓK FELADNI ÉLETSZÍNVONALUKBÓL. 

Némi keserű iróniával ugyanakkor sajnos elmondható, hogy Ukrajna a rendszerszintű korrupció vonatkozásában már felzárkózott a Nyugathoz.

Origo

Kiemelt kép: Izvesztyija

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük