A Nemzet Zászlója az Andrássy Úton - Drábik János gondolatai a rendezvényről

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Stoffán György: Kata változások a Fidesz-párti polgár szemével…

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A KATA-t, mint adózási formát csak azok választhatják, akik eddig is adót csaltak, valamint a multi cégek, csak ők másképpen, azaz, az átalányadózással. Az átalányadózás mindössze 10 ezer forint plusz költséggel jár a munkavállaló számára, de a multi, azaz a munkaadója ezután sem fizet járulékokat a dolgozó után.

Tehát, a KATA-változtatás mindössze a legkisebb keresetű, legrászorultabb embereket zárja ki a kisadózók köréből (lásd lentebb), míg azok, akik eddig is kikerülték a fizetési kötelezettséget, adót csaltak, megmaradhatnak ebben az adózási formában. (Pedig én még nem kaptam fodrásztól, taxistól, orvostól, ilyen-olyan szerelőtől stb. számlát…)

Nem a szigorítással, hanem a hülye törvényalkotóval és az átgondolatlan, állampolgárellenes törvénnyel van a baj… Egyedül Orbán Viktor érvelésével értek egyet, aki elmondta, hogy a nyugdíjkassza a járulékfizetés elmaradása miatt előbb-utóbb kilyukad. Ám, a mostani változtatás Orbán Viktor KATA-változtatást alátámasztó érvét semmiben sem segíti. Ezt a hagyományos KATA megtartása mellett +20% befizetéssel megoldhatták volna…

A legnagyobb baj pedig az, hogy a józan gondolkodású és a kormány mellett elkötelezett polgároknak nincs módjuk arra, hogy ez ellen tiltakozzanak, mert a balosok és a liberálisok kiültetnek hatvan drogos külföldi és hazai fizetett liberálist a hídra. Így, aki a KATA változtatások ellen szólni mer, azt összemossák ezekkel a tüntetőkkel, akiknek a világon semmi közük a KATA-hoz. Olyan ez, mintha a törvényalkotó összejátszana a liberális-bolsevik ellenzékkel…

Az “új” kata adó alanya kizárólag a főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet.

Ki nem katázhat 2022. szeptember 1-től?

 • egyéni cég
 • betéti társaság (Bt.)
 • közkereseti társaság (Kkt.)
 • ügyvédi iroda
 • az Szja törvény szerinti egyéni vállalkozó fogalmába tartozó egyéb személyek, azaz: az egyéni ügyvéd, az állatorvos, a közjegyző, az önálló bírósági végrehajtó, az egyéni szabadalmi ügyvivő.

Továbbiakban kiesnek az “új” kata adózói körből azok az egyéni vállalkozók is, akik eddig sem minősültek főállású kisadózónak:

 •   aki legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll (itt is pluszbevételtől esik el az állam, amikor nem engedi a KATA-t, mint kiegészítő adózási formát)
 • nyugdíjas (A nyugdíjas a KATA-val minimum 25 ezer forint pluszt adott az államnak)
 • külföldön biztosított személynek számít, (Érthetetlen! Hiszen az állam itt is veszít)
 • rokkantsági/baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult, és jelenleg rokkantsági/rehabilitációs ellátásban részesül, (A mozgásképtelen szerkesztő, tervező, grafikus, író, stb otthonról még tudna dolgozni és befizette a 25-50-70 ezer forint adót.)
 • rokkantsági ellátásban részesül (és egészségi állapota 50% vagy kisebb), (hasonló, mint az előbbi)
 • más vállalkozásban társas vállalkozónak minősül,
 • Szja törvény szerinti egyéni vállalkozónak minősül, (ez az egy kritérium logikus… a többi nem!)
 • nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban áll, (A nevelőszülő a gyermekek mellett otthoni munkát tudott vállalni és adózott utána)
 • nappali tagozatos diák. (Egyébként sem fizet adót 25 éves koráig, tehát itt is csak plusz bevételtől esik el az állam a diák részről, tehát ez is az új értelmiségi réteg ellen való következetlen vagy szándékos fellépés)

Mi lesz a KATA szigorítás következménye?

 1./ A magyar ember megtalálja a kiskapukat, és bár cégeknek nem adhat ki számlát, a feketegazdaságnak nagy múltja és története van, amelyből már most tapasztalhatóan merít a volt – tisztességes – KATA-s.

2./ A multik és az egyéb nagy cégek legfeljebb felajánlják, hogy a plusz költséget kifizetik az addigi KATA-snak (+10.000 forint), de így is mentesülnek a járulékfizetés alól. Csak a megnevezés más… (ezen túl sem alkalmazzák, hanem a nekik dolgozó átalányadót fizet, ami cca. 10.000 forinttal lesz több.)

3./ Azok a vállalkozók és művészek, írók, nyugdíjasok, rokkantak vagy nyolcórás munkavállalók, diákok, akiknek nem rendszeresek a megrendeléseik, nem tudják vállalni az átalányadózást, hiszen, ha hónapokig nincs megrendelésük (és ezek javarészt cégesek voltak), nem tudják kifizetni a havi 80 ezer forint kötelező adót. Az átalányadózó magánvállalkozást pedig, nem lehet felfüggeszteni, mint a KATA-t.

Tehát, az állam hatalmas öngólt rúgott a változtatással, politikailag pedig választókat vesztett. Hiszen, már ma lehet hallani, hogy bővülőben van az a réteg, amely nem megy többé választani sem a kormánypártra, sem a hiteltelen ellenzékre… Mert megélhetése szempontjából tökmindegy a csalódott választópolgárnak, hogy ki húzza le róla a hét bőrt…

Körülbelül olyan ez az intézkedés is, mint a nappali egyetemre járó fiatal, többgyermekes értelmiségiek kizárása a családi kedvezményekből… de ez már egy másik cikk…

Mert nem mind arany, ami fénylik… ugyanis ez a változtatás uniós kötelezettség lehet. Magyar törvényhozó magától nem lehet ennyire hülye…

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: