KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Spanyol EP-képviselő: Brüsszel minden jobboldali kormányt meg akar buktatni

Július 23-a a legrosszabb időpont a spanyol parlamenti választásokhoz. Két nappal Santiago, Spanyolország védőszentjének ünnepe előtt lesz, amikor a spanyolok jelentős többsége nyaralni megy – mondta Hermann Tertsch (ECR/Vox) spanyol jobboldali európai parlamenti képviselő a hirado.hu kérdésére válaszolva.

Mint ismert, a májusi spanyolországi helyhatósági választásokon Pedro Sánchez miniszterelnök Szocialista Munkáspártja (PSOE), valamint koalíciós partnerük, a Podemos, súlyos vereséget szenvedett. A Konzervatív Néppárt (PP) jelentős győzelme és a jobboldali Vox megerősödése nem sok jóval kecsegteti Pedro Sánchez kormányát, az eredmények ismeretében pedig a kormányfő az eredetileg idén decemberre tervezett parlamenti választások helyett július 23-ra hirdetett előre hozott választásokat. Az új időpont azonban egybeesik Spanyolország európai uniós soros elnökségének kezdetével, amely további kérdéseket is felvet. Hermann Tertscht a spanyol kormánypártok vereségéről, Sánchez döntéséről és az Európai Unió reakciójáról is kérdeztük.

 

Hermann Tertsch szerint Pedro Sánchez eredetileg a parlamenti választási kampányához akarta felhasználni a spanyol uniós elnökséget, mint egy hat hónapig tartó folyamatos kampányt. A helyhatósági választásokon viszont Sánchez pártja mind helyi, mind regionális szinten óriásit bukott és személyzeti szinten is hatalmas veszteségeket szenvedett. „Több ezer ember veszítette el a munkáját május 28-án” – mutatott rá a képviselő, aki szerint innen közelítve teljesen logikus a miniszterelnök bejelentése.

„A párton belüli kohézió megteremtéséhez elejét vette a belső vitáknak és a felelősök keresésének, mert az idő szűkössége miatt együtt kell küzdeniük a sikerért” – mondta.

Tertsch hozzátette: az eredmények ismeretében kijelenthető, hogy az sem segített volna a kormánykoalíciónak, ha decemberben tartják a parlamenti választásokat, és a spanyol soros elnökség sem javítana a helyzetükön.

A júliusi dátummal azonban fenntartásai vannak a spanyol jobboldalnak. Tertsch rámutatott, hogy az üdülőszezon kellős közepén kellene mozgósítani a választókat, de július közepétől augusztus közepéig a spanyolok hatvan százaléka nyaral. A politikus szerint az időpont kijelölése is tudatos volt.

„A miniszterelnök nagy mennyiségű levélszavazatot szeretne generálni, ami gyanakvásra ad okot. Sánchez hatalomra kerülése óta ugyanis az egyik közvetlen embere vette át a spanyolországi állami posta irányítását, és tudomásunk van olyan esetekről, amikor a levélszavazatok manipulálásával sértették meg a választási szabályokat” – fogalmazott.

Latin-amerikai típusú baloldal

A kormánypártok vereségének okát keresve a képviselő rámutatott, hogy Spanyolország gazdasági helyzete, az eurózónában is kimagasló infláció, a munkanélküliség, valamint az uniós források elherdálása együttesen vezetett a választók elégedetlenségéhez. „Sánchezék csalnak és hazudnak. Igazi szovjet blokkos mentalitásuk van, aminek semmi köze ahhoz a szociáldemokráciához, amit korábban például Felipe González képviselt Spanyolországban, vagy amelyet Németországban látunk” – mutatott rá a politikus. Megfogalmazása szerint bár a szocialisták általában is ilyenek, mégis van egy minimális politikai méltóságuk.

„Sánchez viszont úgy hazudik, mint Nicolás Maduro, Evo Morales vagy AMLO (Andrés Manuel López Obrador, Mexikó elnöke – a szerk.). Ő pontosan ilyen típusú vezető. Egy igazi pszichopata.”

Hermann Tertsch szerint a munkáspárt akkor is engedelmeskedik a kormányfőnek, ha a saját értékeikkel szemben kell cselekedniük. „Az ő szemükben csak két politikai oldal létezik: az egyik oldalon vannak ők, a másik oldalon pedig a fasiszták.” A spanyol kormánykoalíció másik pártjátról, a Podemosról szólva Tertsch elmondta, hogy az a szélsőbaloldali szeparatista mozgalmakban gyökerezik. „A Podemos Hugo Chávez találmánya volt és a latin-amerikai narkókommunisták finanszírozták. Velük vannak a baszk szeparatisták, az ETA, és minden olyan politikai erő, amelyek Spanyolország ellen jöttek lére.” Kormányra kerülésükben pedig Tertsch szerint a spanyol néppárt (PP) is nagyban felelős.

„A radikálisok, a szeparatisták mindig összetartottak és egyre több jogot követeltek, majd kaptak is az államtól regionális szinten. Ez vezetett ahhoz a perverz dinamikához, amelyet most látunk, hogy velük biztosítják a szocialista többséget.”

Kéz a kézben az Európai Bizottsággal

A Vox politikusa az Európai Unió és a spanyol kormány viszonyáról úgy fogalmazott: Pedro Sánchezt baráti kapcsolat fűzi Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez. „Sánchez mindenben támogatja a testületet, így a bizottság ugyanolyan korrupt maradt, amilyen mindig is volt. Ennek fejében pedig Von der Leyen bárminemű ellenőrzés nélkül ad pénzt Sánchezéknek.”

Az uniós ellenőrzés hiánya pedig olyan mértékű, hogy „fogalmunk sincs arról, hogy hova tűntek a Spanyolországnak juttatott uniós források”. A politikus elmondása szerint ez látható az EU Covid utáni helyreállítási alapjából (RRF) Spanyolországnak juttatott 31 milliárd eurónál is. (A RRF-források kapcsán felmerült korrupció ügyében az Európai Parlament költségvetési bizottsága (CONT) februárban Madridban vizsgálódott, de nem talált semmi gyanúsat. Néhány hete ugyanez a testület a madridi régiót, mint az uniós forrásfelhasználás átláthatóságának mintapéldáját mutatta be. A CONT rendszeresen lobbizik a Magyarországnak járó uniós források visszatartása mellett – a szerk.)

Ez is érdekelheti:  A bankok visszautasítják, hogy a háborús időkben extraprofitra tettek volna szert

A spanyolországi viszonyokat jól ismerő Hermann Tertsch szerint Pedro Sánchez szavazatokat vásárolt az uniós pénzeken. Ezt bizonyítja az állami pozíciók felduzzasztása is. „Jelenleg többen dolgoznak az államnak, mint ahányan a magánszektorban vannak.” Meglátása szerint a spanyol kormány strukturális fejlesztések nélkül „elajándékozta” a forrásokat.

Nincs átláthatóság és nincsenek következmények sem – mutatott rá.

Brüsszelnek szúrja a szemét a jobboldal

Nagyon nehéz helyzetben leszünk akkor is, ha a jobboldal szerez többséget a júliusi választáson. Úgy véljük, hogy az EU minden eszközt be fog vetni, hogy nyomást gyakoroljon a spanyol néppártra, hogy lépjenek koalícióra a szocialistákkal, minket pedig zárjanak ki a körből – fogalmazott a képviselő, aki szerint ugyanaz várható, mint az olasz kormányfő, Giorgia Meloni esetében is. Tertsch szerint a spanyol baloldal is rendkívül erőszakos lesz.

Mint mondta, a Sánchez-kormány rengeteg embernek adott pénzt politikai alapon, fenntarthatatlan módon, tehát sokan veszítenének a baloldal bukásán.

Amennyiben a Vox is kormányra kerülne, arra számítanak, hogy ugyanolyan elbánásban részesülnek majd Brüsszeltől, mint a magyar kormány. Abban az esetben pedig, ha a spanyol néppárt koalícióra lépne Sánchez munkáspártjával, Tertsch szerint csupán idő kérdése lesz, hogy „felrobbanjon az egész, a néppárt pedig szétessen”.

Európa történelmi lehetősége

A spanyol képviselő szerint komoly átrendeződésre van esély az európai uniós politikában is 2024-ben, azonban óvatosságra int mindenkit. Úgy látja, hogy az európai baloldal szisztematikusan törekszik arra, hogy meggyőzze az európai választókat, hogy akik nem a baloldal mellett állnak, azok mind Vlagyimir Putyin szövetségesei és Oroszország barátai.

Hermann Tertsch kiemelte: hatalmas jelentősége lesz annak, hogy sikerüljön elmondani az embereknek, hogy az európai jobboldal kiáll minden ország szuverenitása mellett, elítéli az orosz agressziót és elkötelezett a NATO mellett.

A politikus szerint a 2024-es európai választásoknak nem kisebb a tétje, mint hogy megállítsák a brüsszeli őrületet. A jobboldal egyértelmű célja, hogy az uniós intézményeket visszaterelje az eredeti keretek közé, valamint véget vessen annak a társadalmi kísérletnek, amelynek eszközei a tömeges illegális migráció és a woke őrület.

Ez is érdekelheti:  Oroszország hatalmas rakétatámadást indított Kijev ellen, szétlőve a NATO-tisztek egyik gyerekkórházban kialakított bázisát

hirado.hu

Kiemelt kép: Harmann Tertsch (ECR/Vox) spanyol európai parlamenti képviselő az Európai Parlamentben (Fotó: ECR Twitter)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük