KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A svéd rendőrség nem bír az országban dúló erőszakkal, válságstábot állítottak fel

Idén átlagosan minden napra jutott eddig egy lőfegyveres összecsapás a skandináv országban.

Kormányzati válságkezelő bizottság felállítását szorgalmazta a svédországi rendőrszakszervezet. Erre szerintük azért van szükség, mert az országban egyre jobban eluralkodott az erőszak. Ezen a hétvégén is két ember meghalt, két másik ember pedig megsebesült Stockholmban egy lövöldözés során.

 

A svéd rendvédelmi szervek statisztikája szerint szinte mindennaposak a lőfegyveres konfliktusok.

„Úgy látjuk, mostanra ezek a lövöldözések már nemcsak az egyénekre, hanem egész társadalmunkra kezdenek veszélyessé válni” 

– olvasható a rendőrségi érdekképviselet közleményében.

Szombaton egy 15 éves fiú és egy 45 éves férfi halt meg egy fegyveres összetűzésben a svéd főváros déli részén. Egy másik 15 éves fiatal és egy nő megsebesült. A történtek után két férfit őrizetbe vettek, de a rendőrség továbbra sem tudja a lövöldözés okát. A szakszervezet egy átfogó bizottság létrehozását javasolta az erőszak megfékezése végett.

Svédországban tavaly sokat nyomott a latba a jobboldal győzelmében az a választási ígéret, hogy véget vetnek az erőszaknak a skandináv államban, amely egészen a közelmúltig a rend és társadalmi harmónia mintaországának számított. A kisebbségben kormányzó koalíció, amelyet kívülről támogat a bevándorlásellenes Svéd Demokraták párt, az áldatlan állapotokért a több évtizedes elhibázott integrációs politikát okolja.

A rendőrség közlése szerint idén május végéig 144 lőfegyveres incidenst jelentettek, ami átlagosan napi egy lövöldözést jelent. Az erőszakhullám legkevesebb 20 halálos áldozatot követelt 2023-ban. Tavaly 391 lövöldözés történt, ezekben 62 ember halt meg, míg 2021-ben 46-an vesztették életüket ilyen incidensben.

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük