Sojgu: Oroszország bevetette a Kinzsal hiperszonikus rakétákat Ukrajnában

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az orosz erők sikeresen kilőttek három Kinzsal hiperszonikus rakétát az ukrajnai konfliktus során – közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

A rakétát “három alkalommal használtuk [az ukrajnai] különleges katonai művelet során. És három alkalommal megmutatta kiemelkedő tulajdonságait, olyan tulajdonságokat, amelyekkel egyetlen hasonló rakéta sem rendelkezik a világon” – mondta Sojgu vasárnap az Rosszija 1 televíziónak.

A Kinzsal (Tőr) egy orosz hiperszonikus levegő-föld rakéta, amely 2017-ben állt szolgálatba. A rakéta 12 Mach (kb. 14 800 km/h) sebességgel képes haladni, miközben folyamatosan kitérő manővereket hajt végre, ami a feltételezések szerint lehetővé teszi számára, hogy áthatoljon bármely jelenleg létező légvédelmen. A nukleáris töltetű lőszert az ország Tu-22M3-as bombázók vagy MiG-31-es harcigépek indíthatják.

A védelmi minisztérium március közepén jelentette egy Kinzsal rakéta kilövését, mondván, hogy az megsemmisített egy fegyverraktárt Ivano-Frankivszk város közelében, mélyen Nyugat-Ukrajnában. Úgy tűnik, ez az első alkalom, hogy hiperszonikus fegyvert harcban alkalmaztak.

A rakéta egyike annak a számos hiperszonikus rendszernek, amelyet az orosz hadsereg számára fejlesztettek ki az elmúlt években, a silóalapú ICBM-ekre szerelt Avangard siklóval és a haditengerészet által használandó Cirkon rakétákkal együtt.

Sojgu kitért az orosz Szu-57-es ötödik generációs lopakodó vadászrepülőgépek bevetésére is az ukrajnai konfliktusban, mondván, hogy a légierőnél 2020-ban szolgálatba állított gép “nagyon magas fokú védelemmel rendelkezik a különböző légvédelmi rendszerekkel szemben; rakétákkal szemben is védett. Rengeteg dolog van… a legfontosabb, hogy nagyon erős fegyverekkel is rendelkezik”.

“Ezeket a fegyvereket mi is teszteltük, kipróbáltuk – tökéletesen működnek” – jegyezte meg.

 

Orosz Hírek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük