KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Scott Ritter: Ukrajna „feltétel nélkül fog kapitulálni”

Zelenszkij elnöknek fel kell idéznie, hogyan ért véget Japán számára a második világháború

Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus Kijev feltétel nélküli megadásával fog lezárulni Scott Ritter volt amerikai hírszerző és ENSZ-fegyverzetellenőr szerint.

Szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X-en (korábban Twitter) közzétett bejegyzésében azt állította, hogy „Ukrajna nem adja el a területeit, mert mi nem adjuk el a népünket”.

Az üzenetet a harmadik Krími Platform csúcstalálkozójának szentelte, ahol Ukrajna megvitatta a félsziget „leigázásának” módjait, amely 2014-ben egyesült újra Oroszországgal az Egyesült Államok által támogatott kijevi Majdan-puccsot követő referendum után.

Zelenszkij posztjára válaszolva Ritter azt írta, hogy

„a NATO volt az, aki cserét javasolt. Az oroszok azonban nem üzletelnek ilyen alapon”.

A volt amerikai hírszerző tiszt nyilvánvalóan Jens Stoltenberg NATO-főtitkár vezérkari főnökének, Stian Jenssennek a megjegyzéseire utalt, aki augusztus közepén azt mondta, hogy Ukrajna „területeket adhatna át [Oroszországnak], és cserébe NATO-tagságot kaphatna”. Jenssen szerint ezt az elképzelést aktívan tárgyalták az Egyesült Államok által vezetett katonai blokkban.

A felvetés felháborodást váltott ki Kijevben, Mihail Podoljak elnöki tanácsadó pedig „nevetségesnek” nevezte azt. Egy ilyen lépés „a demokrácia tudatos vereségét jelentené… és a háborút más nemzedékekre helyezné át” – állította.

Az ukrán nemzetbiztonsági tanács vezetője, Alekszej Danilov megismételte, hogy Kijev soha nem fog tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és ragaszkodott ahhoz, hogy „Oroszországot el kell pusztítani, mint egy modern Karthágót”. Jenssen később bocsánatot kért kijelentéséért, mondván, hogy az „hiba volt”.

Ritter ragaszkodott ahhoz, hogy Moszkva

„a valósággal foglalkozik”, amikor a Kijevvel való konfliktusról van szó, beleértve azt is, hogy „hol lesznek az orosz bakancsok, amikor Ukrajna feltétel nélkül kapitulál”.

„Gondoljunk csak a Tokiói-öbölre, 1945. szeptember 2. Ez az önök jövője. Jó szórakozást” – írta Zelenszkijnek címezve.

Ezen a napon a Japán Birodalom képviselői a USS Missouri fedélzetén aláírták a szövetségesekkel szembeni feltétel nélküli kapitulációt, és ezzel véget ért az ország részvétele a II. világháborúban.

Ez is érdekelheti:  Karácsony Gergely: megnyertük egyszer, másodszor és pénteken megnyertük harmadszor is

Az egyezség értelmében Japán beleegyezett, hogy elveszíti az összes területét a hazai szigeteken kívül, teljesen lefegyverzi magát, a szövetségesek megszállják az országot, és bíróság elé állítják a háborús bűnösöket.

Szerdán Zelenszkij elismerte, hogy az orosz erők ellen június elején indított ukrán ellentámadás „nagyon nehéznek” bizonyul. Ugyanakkor azt is állította, hogy a hadművelet „lassan, de jó irányba” halad.

A hét elején a Washington Post arról számolt be, hogy az ukrán hadjárat „a megtorpanás jeleit mutatja”. Az újság arra figyelmeztetett, hogy „az, hogy [a kijevi erők] képtelenek döntő sikert felmutatni a csatatéren, felerősíti a félelmeket, hogy a konfliktus holtpontra jut, és a nemzetközi támogatás elapadhat”.

Putyin elnök szerdán azt állította, hogy „megdöbbentő” volt látni, hogy a kijevi hatóságok mennyire nem törődnek az ukrán katonákkal. „A mi aknamezőinkre dobják [őket], a mi tüzérségi tűzünk alá vetik, úgy viselkednek, mintha egyáltalán nem is a saját állampolgáraik lennének” – mondta az orosz vezető.

Moszkvai becslések szerint Ukrajna az ellentámadás megindítása óta nem ért el jelentős sikereket, de több mint 43 ezer katonát és csaknem 5000 nehézgépjárművet veszített. Kijev eddig több falu elfoglalását jelentette be, de ezek a jelek szerint jelentős távolságra vannak Oroszország fő védelmi vonalaitól.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök a Krími Platform kijevi csúcstalálkozójának nyitóülése után tartott sajtótájékoztatón beszélt. © AFP / Oleg Petrasyuk

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük