KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Sándor Fegyir, a budapesti ukrán nagykövet így látja: Ukrajna már most megnyerte a háborút

Novák Katalin még augusztusban aláírta Sándor Fegyir befogadó nyilatkozatát, majd Szijjártó Péter is ellenjegyezte azt, így ő lett Ukrajna budapesti nagykövete. Fegyir a Jelennek adott interjút, amiből kiderült, a kinevezett nagykövet jelenleg is katonáskodik, s még mindig nem foglalta el az állomáshelyét Budapesten. Mint írják, „Kárpátalján nyílt titokként kezelik, hogy

a féket ezúttal Kijevben húzták be Sándor professzor számára – valószínűleg valamiféle belső hatalmi villongások következményeként”.

„Az apám félig magyar volt, így az ő ágáról tehát magyar is vagyok. Innen a vezetéknevem, a Sándor. A Sándorok Vácról jöttek, és királyi tisztviselők voltak, akiket a birodalomba küldtek szolgálatra. Előbb a Felvidékre, aztán ide, Kárpátaljára, az Ilosvai járásba, Dolhára, ahol egy királyi pénzverde működött akkor. Dolha a Telekiek grófi birtoka volt, és ők nagyon sok magyar telepest hoztak akkor oda magukkal. A dédnagyapám még a magyar honvédségnél szolgált az első világháborúban, a nagyapám pedig az 1. Magyar Hadseregben, a második világháború idején. A nagyapám a háborúban, Debrecen alatt, szovjet fogságba esett, és amikor Kárpátalját 1946-ban a Szovjetunióhoz csatolták, belőle szovjet állampolgár lett. Minderről persze az én gyerekkoromban nem beszéltek otthon a felnőttek, és én csak tavaly szereztem tudomást a történtekről. A szüleim sajnos hatéves koromban elváltak, és attól kezdve én az anyám mellett, ukrán környezetben nevelkedtem” – fogalmazott a nagykövet.

Sándor Fegyir szerint nemzetiségek egymás mellett élése az egész Kárpát-medencét jellemzi. „Menjünk körbe egy kicsit: Ukrajna, Szlovákia, Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia. Középen pedig ott van Magyarország. A magyar kultúra nélkül ezek a nemzetek ma nem lennének azok, amik. Kulturálisan Magyarország a jövőben is központi helyet fog elfoglalni ebben a térségben” – fogalmaz az ukrán diplomata.

„Nekem meggyőződésem, hogy a kárpátaljai magyarság fő problémája nem Kárpátalján van, hanem Budapesten. A rohamos elvándorlás. A legkönnyebb ugyanis elmenni. És hová? Nem is elsősorban Magyarországra, hanem nyugat felé.

Minden, Magyarországot körülvevő országban rohamosan csökken a magyarság lélekszáma. A magyar kormány ezért azzal tenne igazán jót, ha az anyanyelv és az anyanyelvi kultúra természetes megőrzése mellett, az államnyelv elsajátítására ösztönözné a kisebbségi magyarokat” – mondja Fegyir.

Ez is érdekelheti:  Amikor egy nyugati bűnszövetkezet fogott össze, hogy eltegyék láb alól Putyint

Mint mondja, a fronton a magyar nemzetiségű katonák többnyire félnek a magyarságuk miatt. „Ezért kezdtem el folyamatosan hordani a karomon a magyar nemzeti színeket. Bátorításul.”

Ukrajna már most megnyerte ezt a háborút. A nagy győzelem fejben, az emberek gondolkodásában következett be.

Ukrajna népe elkezdett nemzetként gondolkozni, létezni, viselkedni” – hangsúlyozza. Fegyir szerint Ukrajna nagyobb, erősebb lett ebben az időszakban. Hozzáteszi: „maga a háború egyébként csak több ütemben fog végleg befejeződni. Úgy látom, hogy az első, »forró« szakasz hamar, már a jövő évben véget érhet” – mondja.

„A második, elhúzódó, »hideg« fázisban aztán

kiszorítjuk az orosz megszállókat az összes megszállt ukrán területről. Még a Krímből is. Csak ez hozhatja ugyanis majd el Ukrajnának a teljes békét, nyugalmat, és a győzelmet”

szögezi le Fegyir, aki az interjú végén azt ígérte, egy év múlva már magyarul fog interjút adni Budapesten.

Mandiner

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük