KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Sajtótájékoztatót tartott a főügyész: így nem törölhető a tartalom

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Fürcht Pál főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője tételesen cáfolta meg a Magyar Péter hangfelvételén hallottakat, de más vádakra is kitért a mai sajtótájékoztatón – számol be a Magyar Nemzet.

Az ügyészségen éjjel-nappal dolgoztak a Schadl–Völner-ügyön, ennek a sajtótájékoztatónak azokról az emberekről is kell szólnia, akik ezt a munkát elvégezték. Akik nagy hatalmú emberek ellen nyomoztak, szakmai tudásuk legtöbbjét belefektették. Azért kellett ezt a sajtótájékoztatót megtartanunk, mert olyan állítások fogalmazódtak meg jogvégzett emberektől a sajtóban, amelyek megleptek bennünket – fogalmazott Fürcht Pál főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője a csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Mint ismert, korrupciós ügyben, a Schadl–Völner-ügyet érintő két témában hallgatták meg a nyomozó ügyészek Magyar Pétert múlt szerda délelőtt. Varga Judit exférje vallomásában azt állította, hogy bizonyítékai is vannak. Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, Magyar Péter kedd délelőtt 9 órakor töltötte fel közösségi oldalaira az említett, silány minőségű hanganyagot: Varga Judittal való rossz minőségű és zavaros beszélgetést közölt. A homályos beszélgetés során ráadásul rendre ő mondja ki a neveket, emeli ki a lényeges mozzanatokat, érezhetően beszéltetni próbálja egykori feleségét, próbálna belőle súlyos mondatokat kihúzni, felkérdezni – sikertelenül. Ebben többek között azt lehet hallani, hogy

  • Polt Péter legfőbb ügyész nem ura az ügyészségnek,
  • illetve hogy ügyészségi iratokból töröltek adatokat valakik.

Polt Péter nem ura az ügyészségnek?

Mint az ügyész mondta, azt kérdezték többek között, hogy az ügyészség vizsgálja-e az ügyet. Hozzátette: a vizsgálatot az ügyészség rendelte el. A nyomozás folyamatban van. Az ügyészek az adott személyt tanúként hallgatták ki. A főügyész azt is mondta, szerdán tanúként hallgatták ki Varga Juditot, azt viszont nem árulja el, miket mondott. Fürcht azt mondta,

ha lesz eredménye a nyomozásnak, tájékoztatni fogják a közvéleményt.

A főügyész szerint őket támadások érték, de a hangfelvételen hallottak közül az igaz, hogy az ügyészség független, és az is igaz, hogy Polt Péter legfőbb ügyész valóban nem ura az ügyészségnek, hanem a törvények uralják, a legfőbb ügyész irányítja és vezeti ezt a szervezetet.

A legfőbb ügyész sem szorul az én mentegetésemre, mert ő tett indítványt Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztésére, ahogy Boldog István és Simonka György ügyében is

 – mondta. Ehhez Fürcht hozzátette, hogy igen, van hierarchia az ügyészségen, de csapatban dolgoznak. Azt is elmondta, hogy az ügyészségen belül azért van szükség hierarchiára, mert az ügyészek saját személyükben is függetlenek.

Ez is érdekelheti:  Még nagyobb sebességre kapcsolt az ukrán kényszersorozás, vagyis emberrablás (videó)

Főügyész: az ügyészek memóriáját is törölni kellene

A főügyész elmondta, minden adatnak nyoma van az aktákban, ezek útja, nyoma követhető. Azt is kifejtette, hogy a nyomozási bírák elé kell tárni minden egyes iratot. Hozzátette: egy ügyön nem egy ügyész dolgozik egy ilyen ügyön, mint a Schadl–Völner-ügy, sokszor az egész ügyészség szinte teljes állománya dolgozott.

Ezekről a dokumentumokról több másolat van, több ügyésznél, így nem törölhető a tartalom. 

A főügyész azt mondta, „nagyon-nagyon örülne egy olyan szekrénynek, amiből kiesnek a bizonyítékok”, és azokból vádat lehet emelni, de nem így működik: helyette tanúkat hallgatnak ki, lehallgatnak. A vádiratba pedig azokat teszik be a nyomozás végén, amiket bizonyítékoknak ítélnek meg, és alá tudják támasztani a vádat.

Ezek nyomainak meg kell lenniük feljegyzésekben. Irat kitörléséhez az kell, hogy az ügyészségen dolgozó nyomozóügyészek fejéből is ki kell törölni. Nemcsak az iratokat, hanem az ügyészek memóriáját is törölni kell ilyen esetekben

– jelentette ki. Fürcht szerint azt pedig nem az ügyészségnek kell vizsgálnia, hogy Schadl György szakmányban intézte az egyetemi vizsgákat – azt az egyetemnek kell vizsgálnia.

Terhünkre rótták, hogy nem tudjuk, ki az a Tóni, Barbara és Ádám – de igen, tudjuk, hogy kik. Azok, akikről önök is tudnak

 – mondta Fürcht. „Vizsgáltuk, semmilyen 35 éves üzletről nem találtunk nyomot”, mondta a főügyész, aki szerint a nyomozás alapján bűncselekményt megalapozó adatok nem jöttek elő. Az pedig nem bűncselekmény, hogy egy vállalkozó bizonyos terveket előad. Fürcht elmondta, azt is vizsgálták, amikor Schadl György egy bíró kirúgatásán szorgoskodott, de a főügyész szerint ez a bíró még ma is pozíciójában van.

Magyar Nemzet

Kiemelt képen: Magyar Péter / Fotó: Facebook

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük