KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Russia Today: Magyarország megvétózta az Ukrajnának nyújtott segélyt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A „demokratikus” Európai Unióban természetesen „demokratikusan” betiltott orosz média óriás, a Russia Today is kiemelt helyen számol be Magyarországnak a brüsszeli csúcson tett lépéseiről. „Magyarország megvétózta az Ukrajnának nyújtott segélyt” címmel terjedelmes cikkben foglalja össze a tegnapi napon reggel elkezdődött és ma hajnalig tartó maratoni ülés eseményeit hazánkra vonatkoztatva. Az RT így számol be a történtekről:

Magyarország megvétózta azt az uniós tervet, amely több tízmilliárd eurós támogatást irányoz elő Ukrajnának – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az Európai Tanács éjszakai, feszült hangulatú brüsszeli ülése után. Korábban elhagyta az üléstermet, amikor a többi nemzeti vezető megszavazta, hogy hivatalos tárgyalásokat kezdeményezzenek Kijev csatlakozási kérelméről.

Az Európai Bizottság által javasolt terv módosítaná a közös uniós költségvetést. Brüsszel 50 milliárd eurót (54 milliárd dollárt) akart előirányozni Ukrajna számára négy évre elosztott kiadások formájában. Budapest ellenezte a tervet, azzal érvelve, hogy a támogatásnak rövidebb időre kellene szólnia, és a felülvizsgálat utáni megújításra kellene várnia. Magyarország nem akarta, hogy azt a közös költségvetésből finanszírozzák.

Orbán Viktor a közösségi médiában számolt be a megbeszélés e részének eredményéről, és közölte, hogy megvétózta a támogatási javaslatot és a többéves pénzügyi keret (MFF), az EU hosszú távú költségvetésének felülvizsgálatát.

Órákkal korábban a magyar államfő megismételte kormánya álláspontját az Ukrajnával folytatott tagsági tárgyalásokkal kapcsolatban, ami az első napirendi pont volt. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke bejelentette, hogy a tárgyalások nyolcórás vita után zöld utat kaptak.

Orbán „teljesen értelmetlen, irracionális és helytelennek” minősítette a döntést, és kijelentette, hogy Magyarország ebben nem vesz részt. A 27 tagú tömb többi állama azonban ragaszkodott ehhez. Orbán egy videónyilatkozatban azt mondta, hogy „ha a 26-ok úgy döntenek, menjenek a saját útjukon”.

Ez is érdekelheti:  Amerikai Abrams tankokat észleltek az ukrán-orosz fronton

Budapest úgy véli, hogy Kijev nem tett elegendő előrelépést az EU által követelt reformok végrehajtásában. A Tanács ülése előtti napokban Orbán Viktor jelezte, hogy megvétózhatja a javaslatot, de úgy döntött, hogy ezt mégsem teszi.

Ehelyett a jelentések szerint a szavazás előtt kisétált az ülésről. Ezáltal a döntés technikailag egyhangúvá vált, ahogy azt az uniós szabályok megkövetelik, anélkül, hogy Budapestnek támogatnia kellett volna azt. A The Guardian által idézett források szerint a manőver szokatlan volt, amit a résztvevők megtárgyaltak.

Michel az eredményt „történelmi pillanatnak nevezte, amely biztosítja az EU hitelességét és erejét”. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy „történelmet azok írnak, akik nem fáradnak bele a szabadságért folytatott küzdelembe”.

Közben Karl Nehammer osztrák kancellár nem volt jelen a teremben, amikor a többi vezető megállapodott az Oroszországgal szembeni 12. uniós szankciócsomagról – írja a Politico. Állítólag azért blokkolta a szankciós csomagot, mert Kijev „a háború nemzetközi szponzorának” bélyegezte az osztrák Raiffeisen Bankot, amiért az továbbra is Oroszországban folytatja üzleti tevékenységét.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Európai Tanács 2023. december 14-i csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelbe, Belgiumba. © Jean Catuffe / Getty Images

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük