KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Reznyikov: módosítani kell az ukrán alkotmányt, a NATO-bázisok elhelyezéséhez

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter / Fotó: Jesús G. Feria PHOTOGRAPHERS

Ukrajnának módosítania kell alkotmányát, hogy engedélyezze a NATO-bázisok elhelyezését a területén – jelentette ki hétfőn Olekszij Reznyikov védelmi miniszter.

A 17. cikkely szerinti tilalom, amely tiltja külföldi katonai bázisok elhelyezését ukrán földön, “elavult” – állította Reznyikov a Liga című lapban megjelent véleménycikkében.

“NYILVÁNVALÓ, HOGY SZÜKSÉG ESETÉN MEG LEHET TALÁLNI AZT A JOGI FORMULÁT, HOGY A BÁZIST NE BÁZISNAK, HANEM EGYFAJTA INTERAKCIÓS ÉS TAPASZTALATCSERE-KÖZPONTNAK NEVEZZÜK. DE MIÉRT?” – ÍRTA REZNYIKOV.

“Meg kell szüntetni ezt a korlátozást, amely elvesztette jelentőségét, hogy leromboljuk a spekuláció talaját”.

Ezenkívül a cikkelyt “ki kell egészíteni” azzal a nyilatkozattal, hogy Ukrajna “önállóan választja meg a biztonságát szavatoló mechanizmusokat, többek között nemzetközi szerződésekhez vagy szervezetekhez való csatlakozással”, ami Reznyikov szerint “világosabban megmutatná és normalizálná az európai és euroatlanti irányvonal eszméjét”, ahogyan az a preambulumban szerepel.

A 17. cikkely továbbá kifejezetten tiltja az ukrán hadsereg alkalmazását “az állampolgárok jogainak és szabadságjogainak korlátozására”, és tiltja “a törvényben nem előirányzott fegyveres egységek létrehozását és működtetését”. Reznyikov nem tért ki ezekre a rendelkezésekre, amelyeket Kijev 2014 óta folyamatosan megsértett.

Emlékeztetve olvasóit, hogy mielőtt 2021 novemberében védelmi miniszter lett, Reznyikov jogász volt, azt írta, hogy akkor nyilvánosan kijelentette, hogy politikai célként “a NATO-hoz való de facto csatlakozást” tűzte ki – és azt állította, hogy a múlt heti litvániai NATO-csúcson ezt sikerült elérni.

A “tagsági akciótervtől” való megszabadulás és a NATO-Ukrajna Tanács felállítása elindította az “átmeneti időszakot Ukrajna csatlakozásához” a szövetséghez – érvelt Reznyikov.

A HIVATALOS TAGSÁG PARTNEREINK KONSZENZUSON ALAPULÓ POLITIKAI AKARATÁNAK KÉRDÉSE, AMELY NEM FÜGGHET ATTÓL, HOGY UKRAJNA MIT TESZ VAGY NEM TESZ – TETTE HOZZÁ.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezdetben támadta a NATO-t, amiért nem adott Kijevnek határidőt a csatlakozásra, illetve nem küldött hivatalos meghívót. A lépés visszájára sült el, amikor brit és amerikai tisztviselők bírálták őt, amiért nem mutatott hálát a Nyugat által nyújtott több milliárdos katonai támogatásért.

Ez is érdekelheti:  Amikor egy nyugati bűnszövetkezet fogott össze, hogy eltegyék láb alól Putyint

Reznyikov hétfőn igyekezett kezelni az ukrán várakozásokat, megjegyezve, hogy Zelenszkij az első tanácsi ülésen egyenrangú résztvevőként ült a NATO-vezetőkkel egy asztalhoz.

Megjegyezte azt is, hogy Kijevnek a jövőben “minőségileg más szinten kell elsajátítania a “lehetséges művészetét” a nemzetközi kérdésekben”, és fel kell hagynia azzal, hogy az egyértelmű lépések elmaradását “árulásként” értelmezze.

Az Egyesült Államok vezette blokk csak tavaly több mint 100 milliárd dollár értékben szállított Ukrajnának fegyvereket, lőszert és felszereléseket, és egészen odáig ment, hogy a kormány alkalmazottainak fizetését is finanszírozta. Mindeközben ragaszkodtak ahhoz, hogy ez nem teszi őket az Oroszországgal fennálló konfliktus részesévé.

Orosz Hírek

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük