KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Rendkívüli állapot Szerbiában: hidak dőltek össze, több száz embert kellett kimenteni otthonából

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Harminchétre nőtt azoknak a városoknak, illetve községeknek a száma Szerbiában, amelyekben rendkívüli állapotot hirdettek az áradások miatt. Csütörtök éjjel 75 embert evakuáltak a kritikus helyszínekről. A földcsuszamlások miatt több utat lezártak, néhány híd pedig összeomlott.

Gumicsónakokkal menekítették az embereket Kragujevácon péntek hajnalban. Szerbia negyedik legnagyobb városában a mentők több családnak segítettek elhagyni otthonát, mert a Lepenica folyó elárasztotta a házaikat.

Kritikus a helyzet Krusevacon is, ahol sokan az autójukban rekedtek.

A hatóságok buldózerrel emelték ki az embereket az elárasztott járművekből.

Hatalmas lyuk tátong az ibari autópályán, ahol beszakadt egy híd.

Árvíz elsodorta híd maradványa a délnyugat-szerbiai Kraljevo közelében fekvő Adraniban 2023. június 16-án. (Fotó: MTI/AP/Marjan Vucetic)

Az utat lezárták, a forgalmat elterelik. A térségben húsz napja folyamatosan esik az eső, a megáradt Musina folyó tetemes károkat okozott. Az emberek homokzsákokkal védik a településeket.

A híd jelentősen károsodott. Ezt nem lehet gyorsan helyreállítani, vagyis alternatív útvonalakat kell használnunk az áru- és a személyszállításra, amíg az illetékesek nem intézkednek és nem építenek megfelelő hidat

– nyilatkozta Kraljevo polgármestere.

Szerbia más részein is folyamatos a harc a megáradt folyókkal. A hetek óta tartó esőzések miatt több patak és folyó is kilépett a medréből. Települések és több száz hektár termőföld került víz alá.

Olaszországban már levonult az ár, ott már a károk felbecslésnél tartanak. Egy hónappal az olaszországi Emilia-Romagna régiót sújtó árvíz után a hatóságok nyolc és fél milliárd euróra becsülik a veszteséget. A mezőgazdaság az egyik legsúlyosabban érintett ágazat: 12 ezer gazdaságból jelentettek károkat.

Fájdalmas látni, hogy egy nap alatt egy év munkája lesz semmivé. A kár csak a mi gazdaságunk esetében másfél millió euró, az elmaradt termés miatt, és további kétszázezer euróba kerül majd a helyreállítás

– mondta egy gazdálkodó.

Ez a régió az egyik legnagyobb zöldség és gyümölcstermelő vidék Olaszországban. A gazdák szerint legalább két évbe telik majd, mire a földek ugyanolyan termést hoznak, mint az árvíz előtt. A kieső termelés miatt pedig az árak is tovább emelkedhetnek.

hirado.hu

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: