KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Rendkívüli állapot Szerbiában: hidak dőltek össze, több száz embert kellett kimenteni otthonából

Harminchétre nőtt azoknak a városoknak, illetve községeknek a száma Szerbiában, amelyekben rendkívüli állapotot hirdettek az áradások miatt. Csütörtök éjjel 75 embert evakuáltak a kritikus helyszínekről. A földcsuszamlások miatt több utat lezártak, néhány híd pedig összeomlott.

Gumicsónakokkal menekítették az embereket Kragujevácon péntek hajnalban. Szerbia negyedik legnagyobb városában a mentők több családnak segítettek elhagyni otthonát, mert a Lepenica folyó elárasztotta a házaikat.

Kritikus a helyzet Krusevacon is, ahol sokan az autójukban rekedtek.

A hatóságok buldózerrel emelték ki az embereket az elárasztott járművekből.

Hatalmas lyuk tátong az ibari autópályán, ahol beszakadt egy híd.

Árvíz elsodorta híd maradványa a délnyugat-szerbiai Kraljevo közelében fekvő Adraniban 2023. június 16-án. (Fotó: MTI/AP/Marjan Vucetic)

Az utat lezárták, a forgalmat elterelik. A térségben húsz napja folyamatosan esik az eső, a megáradt Musina folyó tetemes károkat okozott. Az emberek homokzsákokkal védik a településeket.

A híd jelentősen károsodott. Ezt nem lehet gyorsan helyreállítani, vagyis alternatív útvonalakat kell használnunk az áru- és a személyszállításra, amíg az illetékesek nem intézkednek és nem építenek megfelelő hidat

– nyilatkozta Kraljevo polgármestere.

Szerbia más részein is folyamatos a harc a megáradt folyókkal. A hetek óta tartó esőzések miatt több patak és folyó is kilépett a medréből. Települések és több száz hektár termőföld került víz alá.

Olaszországban már levonult az ár, ott már a károk felbecslésnél tartanak. Egy hónappal az olaszországi Emilia-Romagna régiót sújtó árvíz után a hatóságok nyolc és fél milliárd euróra becsülik a veszteséget. A mezőgazdaság az egyik legsúlyosabban érintett ágazat: 12 ezer gazdaságból jelentettek károkat.

Fájdalmas látni, hogy egy nap alatt egy év munkája lesz semmivé. A kár csak a mi gazdaságunk esetében másfél millió euró, az elmaradt termés miatt, és további kétszázezer euróba kerül majd a helyreállítás

– mondta egy gazdálkodó.

Ez is érdekelheti:  Így hazudik az olasz antifa Strasbourgból: Orbán Magyarországán az alapvető jogaimat sem biztosították

Ez a régió az egyik legnagyobb zöldség és gyümölcstermelő vidék Olaszországban. A gazdák szerint legalább két évbe telik majd, mire a földek ugyanolyan termést hoznak, mint az árvíz előtt. A kieső termelés miatt pedig az árak is tovább emelkedhetnek.

hirado.hu

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük