KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Régen rossz, amikor a külügy és a kormányfő teljesen más véleményt képvisel

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Teljesen mindegy, hogy egyesek Matovičot a szlovák kormány ellenzékének tartják, mások pedig a szlovák kormányt tartják Matovič ellenzékének. A lényegen nem változtat: nemhogy összhang nincs, hanem éles ellentétek feszülnek a kormányon belül.

A kormányalakítás során sokan furcsállották, hogy a külügyi tárca vezetését a legerősebb kormánypárt átengedte a SaS-nak (Korčok külügyminiszter, Klus államtitkár), ami a közelmúltban meg is bosszulta magát. Ennek oka egyértelműen az egyre feszültebb SaS – OĹaNO viszonyban keresendő. Iskolapéldája ennek az orosz és ukrán ügy: a Szputnyik vakcina behozatalának ellentétes megítélése a két párt részéről, valamint a kormányfő viccnek szánt, de egyáltalán nem vicces kijelentése, ami diplomáciai bonyodalmat okozott Ukrajnával, és a szlovák külügy nemtetszését is kiváltotta. A kormányfő és a külügyminiszter finoman fogalmazva sincs azonos nézőponton némely kérdésben.

Sajnálatos módon a többi konfliktusba belekevertek minket, felvidéki magyarokat is. Kezdődött Klus államtitkárral, aki kaukázusi konfliktushoz hasonlította a magyarok itteni helyzetét, és destabilizáló tényezőként tüntetett fel minket, ami a magyarok körében komoly felháborodást váltott ki, és amit Szijjártó Péter elfogadhatatlannak tartott, de a magyar külügy a szerencsétlen szlovák államtitkári kijelentés miatt nem kérette be a budapesti szlovák nagykövetet.

Nem úgy, mint a szlovák külügy, amely azonnal berendelte a szlovák külügyminisztériumba Magyarország pozsonyi nagykövetét, hogy adjon magyarázatot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai révkomáromi látogatásával kapcsolatban, aki a helyszínen nehezményezte a szlovák kormány kettős állampolgárságra vonatkozó vitatott megoldását.

Ezt Korčok a szlovák belügyekbe való beavatkozásnak tartja. Ez így ebben a formában nem igaz, mert a jelenlegi és a tervezett állampolgári törvénymódosítás is megfosztja a szlovák állampolgárságtól azokat, akik érzelmi alapon kívánják felvenni a magyart. A magyar állam könnyített állampolgársági törvényével élőket szankcionálja a szlovák törvény, tehát joga van a magyar államnak a saját alaptörvénye és állampolgárai mellett kiállni!

Matovič nem hagyta szó nélkül a szlovák külügy túlkapásait! Sajnos újra csak nem hivatalos formában, a közösségi oldalán fogalmazott meg a külüggyel szembeni állaspontot. Ebben kijelentette, „nem szereti, ha olyan emberekről, akik tetteikkel bizonyították, hogy Szlovákia barátai, állítanak ezzel ellenkezőt”. A kormányfő a továbbiakban megköszönte Szijjártó Péter segítségét a 2 millió Szputnyik-vakcina beszerzésében. „Hála és nem becsmérléssel illeti őt – írja FB oldalán a kormányfő.

Nagyon sajnálhatja Matovič, hogy neki csak egy Korčok jutott egy Klusszal fűszerezve, és közben irigyelheti is Orbánt a külügyminiszterének csapatjátékos viselkedése, elismertsége és szaktudása miatt!

Száraz Dénes

Ma7.sk

Kiemelt kép: FOTO TASR – Pavel Neubauer

Ez is érdekelheti:

A szlovák miniszterelnök kiállt Szijjártó Péter mellett

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: