KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Putyin tagadja, hogy övé lenne a titkos palota a Fekete-tenger partján

Putyin: az ukrán “Majdant” próbálták lemásolni Kazahsztánban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A kazahsztáni erőszakos és véres összecsapások az ország ellen irányuló agresszió egyik formája – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki szerint a 2014-es ukrajnai taktikát vetették be a tüntetések összehangolására.

A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) hétfői ülésén Putyin elmondta, hogy a kölcsönös védelmi megállapodás csapatai a közép-ázsiai ország biztonságáért dolgoznak, miután fegyveres csoportok elfoglaltak számos kulcsfontosságú létesítményt, és gyakorlatilag átvették az ellenőrzést a legnagyobb város, Almati felett. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök a múlt héten kért katonai támogatást a KBSZSZ-től, ragaszkodva ahhoz, hogy az országot külföldi terroristák támadták meg.

“Jól szervezett és jól irányított fegyveres csoportokat használtak fel” – mondta Putyin elnök – “köztük olyanokat is, akiket nyilvánvalóan külföldi terrorista táborokban képeztek ki”. Ugyanakkor – folytatta – “Majdan-technológiákat” használtak a zavargók támogatására és az információk megosztására, hasonlóan azokhoz, amelyek az ukrán kormány megbuktatásához vezettek.
Az orosz elnök szerint azonban a kazahsztáni stabilitást nem az üzemanyagár-emelések miatt kezdődött spontán tüntetések veszélyeztetik, hanem azok, akik fegyveres konfliktussá eszkalálták azt.

Putyin azt is hozzátette, hogy a múlt héten Kazahsztánba vezényelt KBSZSZ békefenntartó erők időben és törvényesen járnak el, annak ellenére, hogy a Nyugat aggályai szerint ez a lépés veszélyt jelenthet a közép-ázsiai ország szuverenitására.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a hétvégén újságíróknak tett megjegyzéseiben azt állította, hogy “a közelmúlt történelmének egyik tanulsága az, hogy ha egyszer az oroszok a házadban vannak, néha nagyon nehéz rávenni őket, hogy távozzanak”.

Putyin azonban azt mondta, hogy az Oroszországból, Belaruszból és a volt szovjet köztársaságból érkező csapatok csak korlátozott ideig állomásoznak majd Kazahsztánban, és kivonulnak, amint elérték fő célkitűzéseiket. Elmondása szerint a helyzet az országban már stabilizálódik, és a fegyveres zavargók csoportjait már számos létfontosságú létesítményből megtisztították.

A KBSZSZ békefenntartói a múlt héten érkeztek Almatiba, hogy biztosítsák a város repülőterét, miután azt a kormányellenes tüntetők elfoglalták. A hatalmas ország nagy részén tömeges zavargások törtek ki az újév után, a tüntetők az utcára vonultak, miután meredeken emelkedett a cseppfolyósított gáz (LPG) ára, azt követően, hogy a kormány feloldotta a hatósági ár ellenőrzését.

Az ezt követő erőszakos összecsapásokban az ENSZ becslése szerint mintegy 1000 ember sérült meg. A kazah belügyminisztérium állítása szerint legalább 18 rendőr és katonatiszt halt meg, és több mint 1300-an megsebesültek.

Forrás: Orosz Hírek

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: