KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Polsat News: Lengyel tábornok egy esetleges „fehérorosz felkelésre” figyelmeztet

Amennyiben az ukrán ellentámadás sikerrel jár, az ukrán hadsereg katonai potenciáljának részét képező fegyveres fehéroroszok, nem fogják letenni a fegyvert, hanem Lukasenko ellen fognak vonulni – közölte Waldemar Skrzyczak lengyel tábornok.

Ha az ukrán ellentámadás sikerrel jár, azok a felfegyverzett fehéroroszok, akik az ukrán hadsereg egységeiben harcolnak, nem fogják letenni a fegyvert… Fehéroroszország ellen fognak vonulni. Bízom abban, hogy ez majd felkeléshez vezet Fehéroroszországban. Lukasenko ettől tart”

– vetette fel Waldemar Skshipczak tábornok, a lengyel hadsereg volt parancsnoka.

„Készüljünk fel a fehéroroszországi felkelésre, mert az bekövetkezik. A lényeg, hogy ne szalasszuk el ezt a pillanatot Készen kell állnunk arra, hogy támogassuk azokat az egységeket, amelyek úgy döntenek, hogy Lukasenko ellen fordulnak. Okunk van arra, hogy segítsük őket, ahogyan az ukránokat is segítjük”

– számol be Skrzyczak kijelentéséről a Polsat News.

A lengyel tábornok nem kételkedik abban, hogy a fehérorosz emberek támogatni fogják őket, és lelkesen szembeszállnak Lukasenkóval, akinek viszont már nincs meg a katonai képessége, hogy megakadályozzon egy ilyen felkelést. Ráadásul Oroszország segítségére sem számíthat majd akkor, mert addigra annak is meglesznek a saját problémái. Skrzyczak arra is figyelmeztetett, hogy egy felkelés esetén elkerülhetetlenül bekövetkezik a fehéroroszok beáramlása Lengyelországba, és erre a lengyel hatóságoknak előre fel kell készülniük.

A katonatiszt a Polsat Newsnak adott interjújában azt is hangsúlyozta, hogy Ukrajna mostanra elérte az ellentámadásra való felkészültséget, mivel folyamatosan érkeznek katonai felszerelések Kijevbe, így az ukrán hadsereg képességei két fronton is növekednek. Az F-16-os vadászgépeket is megemlítette, mert egy szárazföldi ellentámadáshoz légi támogatásra is szükség van. Skrzyczak emlékeztetett arra, hogy az ukrán pilótákat már régóta kiképezték ezeknek a vadászgépeknek a vezetésére. „Kérem, hogy egy dologra figyeljenek. Minden, ami az Ukrajnának történő felszerelések szállításával történik, egy ideig feltételezésként jelenik meg, aztán kiderül, hogy ezek az eszközök már ott vannak Ukrajnában” – jegyezte meg.

Ez is érdekelheti:  Zelenszkij közölte, hogy saját tiltása ellenére kész tárgyalni Vlagyimir Putyinnal

A tábornok becslése szerint az ukrán ellentámadásnak néhány héttel a júliusi vilniusi NATO-csúcstalálkozó előtt be kell fejeződnie. Következésképpen bármikor el kell kezdődnie, hiszen nem csak az ukránoknak van szükségük a sikerre, hanem mindenki erre vár.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)Kiemelt kép: AP

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük