KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Politico: Kitört a pánik, az USA a Pentagonból kiszivárogtatott információk eltakarítását követeli

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az amerikai kormány „válságüzemmódba kapcsolt”, mivel a szövetségesek kérésekkel bombázzák a Pentagon állítólagos titkos dokumentumainak ügyében, amelyek a jelek szerint hetekkel ezelőtt kezdtek kiszivárogni az internetre – írja a Politico. Washingtonban nincs világos egyetértés arról, hogy miként kell a kármentést végrehajtani – állítják a forrásai.

Joe Biden amerikai elnök kormánya azon fáradozik, hogy „”eloszlassa” a külföldi kormányok aggodalmait” – jelentette hétfőn a Politico négy névtelen forrásra – egy amerikai tisztviselőre, két európai tisztviselőre és egy Five Eyes (az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Ausztráliát, Kanadát és Új-Zélandot tömörítő, hírszerzési információk megosztását célzó szövetség) ország tisztviselőjére – hivatkozva.

Kiemelt kép: A Pentagon szóvivője, Sabrina Singh nyilatkozatában kijelentette, hogy a Biden adminisztráció egy ügynökségközi csapatot állított össze, „amelynek célja annak felmérése, hogy ezek a dokumentumok milyen hatással lehetnek az Egyesült Államok nemzetbiztonságára, valamint szövetségeseinkre és partnereinkre”. | Kevin Dietsch/Getty Images

Más országok azt kérdezték az Egyesült Államoktól, hogyan történhetett ez meg, ki a felelős, és mit tettek

„annak érdekében, hogy biztosítsák az információk eltávolítását a közösségi médiából”

– írta a hírügynökség. A Biden-kormányzat állítólag nyomást gyakorolt a technológiai cégekre, hogy elhallgattassák a képeket.

Economist: az Egyesült Államok magyar vezetőket is lehallgatott

A több tucat dokumentumról készült fotók, amelyek a jelek szerint az amerikai vezérkari főnökök egyesített vezérkara számára összeállított tájékoztató anyagok, február végén és március elején kezdtek el terjedni az interneten. A népszerű csevegőplatformról, a Discordról a 4Chanra, majd a főbb közösségi oldalakra, például a Twitterre és a Telegramra kerültek, és ezt követően a múlt héten kerültek be a mainstream hírekbe.

A Pentagon nem tagadta az anyagok hitelességét, de figyelmeztetett, hogy némelyiküket módosíthatták. Eddig egyetlen esetben fordult elő, hogy az ukrajnai konfliktus áldozatairól szóló amerikai értékeléseket tartalmazó diát az eredeti feltöltése után manipulálták és osztották meg az interneten. A számokat úgy változtatták meg, hogy a helyzetet az orosz fél számára kedvezőbbnek tüntessék fel. Kijev az egész anyagot orosz dezinformációs műveletként jellemezte.

A Politico egyik forrása szerint Ukrajna a kiszivárogtatás óta már nem bízhatja katonai titkait az Egyesült Államokra.

„Az amerikaiak most tartoznak az ukránoknak. Bocsánatot kell kérniük és kárpótolniuk kell őket”

– fogalmazott egy európai tisztviselő.

Bár úgy tűnik, hogy a dokumentumok közül sokan a konfliktus amerikai megítélését részletezik, nem ez az egyetlen téma, amivel foglalkoznak. Némelyik nyilvánvalóan részletezi az amerikai hírszerzési információkat Izraelről, Dél-Koreáról, Kanadáról és a Közel-Keletről, és azt jelzi, hogy Washington kémkedik legközelebbi szövetségesei után.

Nem zárható ki, hogy az USA kémkedett Zelenszkij után

A Politico szerint vasárnapig még az említett országokhoz tartozó tárcákkal rendelkező magas rangú amerikai tisztviselők sem tudták, hogy a Biden-kormányzat hogyan kezelné a válságot.

„Fogalmam sincs, mi a terv” – mondta egy magas rangú amerikai tisztviselő a hírügynökségnek. „Magam is szeretném tudni, hogyan fogjuk ezt kezelni”.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: A Pentagon szóvivője, Sabrina Singh | Kevin Dietsch/Getty Images

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: