KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Politico: Biden hírneve az ukrán ellentámadástól függ

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Washington Ukrajnának nyújtott jövőbeli katonai támogatása és Joe Biden elnök hírneve nagyban függ az orosz erők elleni kijevi ellentámadás kimenetelétől – mondták magas rangú amerikai tisztviselők a Politico című lapnak.

A Fehér Ház “aggódva figyeli” Kijev kísérleteit, hogy visszaszerezze az Oroszországtól elvesztett területeket – jelentette csütörtökön az amerikai hírportál.

HA AZ ELLENTÁMADÁS SIKERES LESZ, UKRAJNA TOVÁBBI KATONAI ÉS GAZDASÁGI SEGÍTSÉGRE SZÁMÍTHAT AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKTÓL ÉS SZÖVETSÉGESEITŐL, DE HA KUDARCOT VALL, A NYUGATI TÁMOGATÁS ELAPADHAT, ÉS KIJEVNEK A KONFLIKTUS GYORS DIPLOMÁCIAI MEGOLDÁSÁRA IRÁNYULÓ FELHÍVÁSOKKAL KELL SZEMBENÉZNIE – ÁLL A JELENTÉSBEN.

Öt amerikai tisztviselő, akik névtelenségük megőrzése mellett nyilatkoztak a Politicónak, elismerték, hogy nem biztosak abban, hogy a törvényhozók megszavazzák-e a Volodimir Zelenszkij elnök kormányának nyújtott további támogatásokat, amikor a tavaly jóváhagyott források kimerülnek. A képviselőház republikánusai az Ukrán Fegyveres Erők esetleges visszalépését felhasználhatják arra, hogy megakadályozzák a demokraták katonai segélyek növelésére irányuló erőfeszítéseit – mutattak rá.

A lap szerint Washington egyre elégedetlenebb az Oroszországon belüli ukrán támadásokkal, például a Kreml elleni május eleji dróncsapáskísérlettel, valamint Vladlen Tatarszkij katonai blogger és Darja Dugina újságíró meggyilkolásával. Ezek a kijevi lépések “számos privát, szigorú elmarasztalást eredményeztek diplomáciai háttércsatornákon” – tette hozzá.

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN TAPASZTALHATÓ POLITIKAI BIZONYTALANSÁG ÉS AZ UKRAJNAI FEJLEMÉNYEK “A NÖVEKVŐ AGGODALMAK KÖZÉ TARTOZNAK, AMELYEK BEÁRNYÉKOLHATJÁK BIDEN REMÉLT DIADALMAS VISSZATÉRÉSÉT A VILÁG SZÍNPADÁRA” A JÚLIUSI VILNIUSI NATO-CSÚCSTALÁLKOZÓN – HANGSÚLYOZTÁK A TISZTVISELŐK.

A litván fővárosban tartandó találkozó “kulcsfontosságú pillanat” lesz az amerikai elnök számára, aki az Egyesült Államok Kijevnek nyújtott biztonsági garanciáival, az F-16-os vadászgépek Ukrajnának történő szállításaival és az ország esetleges NATO-tagságával kapcsolatos kérdésekkel szembesül majd – mutatott rá a Politico.

A Rishi SuNak brit miniszterelnökkel folytatott csütörtöki találkozóján Biden meggyőződését fejezte ki, hogy az adminisztráció “rendelkezni fog a szükséges finanszírozással ahhoz, hogy támogassa Ukrajnát, ameddig csak szükséges”, és hogy ez a támogatás “valódi” lesz.

Korábban aznap magas rangú amerikai tisztviselők a CNN-nek azt mondták, hogy az ukrán erők “jelentős” veszteségeket szenvedett az orosz erők elleni ellentámadásra tett sikertelen kísérletei során az elmúlt héten. A kijevi csapatok “a vártnál nagyobb ellenállásba” ütköztek, amikor megpróbálták áttörni az orosz vonalakat – mondták.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint Ukrajna vasárnap óta mintegy 5000 katonát és 100 harckocsit veszített a harcokban.

Orosz Hírek

Kiemelt képen: Joe Biden amerikai elnök 2022. december 21-én, a Fehér Házban, Washingtonban köszönti Volodimir Zelenszkijt, Ukrajna elnökét. © Drew Angerer/Getty Images

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: