KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Politico: az amerikai tábornok megjegyzései feldühítették Ukrajnát

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Joe Biden amerikai elnök kormánya igyekszik megnyugtatni Ukrajnát, hogy nem kényszeríti Kijevet semmilyen béketárgyalásra Moszkvával, miután egy vezető amerikai tábornok utalt a konfliktus diplomáciai megoldására – jelentette hétfőn a Politico.

A lapnak nyilatkozó ukrán és amerikai tisztviselők szerint Washington azt jelzi Kijevnek, hogy a harcok téli szünete “nem jelenti azt, hogy a tárgyalásoknak azonnal meg kell történniük”, miközben ígéretet tesz arra, hogy továbbra is támogatja Ukrajnát katonailag.

Az ukrán aggodalmakat, hogy az USA arra kényszerítheti Kijevet, hogy békemegállapodásra törekedjen Moszkvával, Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke nemrégiben tett megjegyzései okozták, aki szerint Ukrajna nem érhet el katonai győzelmet, ugyanakkor megjegyezte, hogy a tél lehetőséget adhat a diplomáciai kötelezettségvállalásra.

“Ha van lehetőség a tárgyalásra, ha a béke megvalósítható, ragadják meg. Ragadjátok meg a pillanatot” – jelentette ki.

Oroszország és az Egyesült Államok hétfőn magas szintű tárgyalásokat folytatott Ankarában. A Fehér Ház később kitartott amellett, hogy az ukrajnai háború bármilyen “rendezése” nem volt napirenden, azt közölve, hogy a tárgyalások a nukleáris fegyverek és az orosz fogságban lévő amerikai állampolgárok körül forogtak, míg Moszkva nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni, hogy miről tárgyaltak a felek.

Amerikai tisztviselők szerint Washington vegyes üzenetei az ukrajnai konfliktus diplomáciai megoldásáról “feszíti… a kapcsolatot” Washington és Kijev között. Ezt még inkább kiemeli az amerikai tisztviselők között kialakuló szakadás, mivel egyesek állítólag azzal érvelnek, hogy túl korai lenne még a béketárgyalásokhoz, míg mások szerint a tél lehetőséget ad a diplomáciára.

Az utóbbi csoport sürgette washingtoni kollégáikat, hogy komolyabban vegyék fontolóra ezt a lehetőséget, de eddig nem sikerült meggyőzniük Joe Biden amerikai elnököt és kormányának számos tagját – áll a jelentésben.

Moszkva többször is kijelentette, hogy nem zárja ki a Kijevvel való tárgyalásokat, Ukrajnát az elkötelezettség hiányával vádolva. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök feltételeket szabott az Oroszországgal folytatott tárgyalásokhoz, amelyek között szerepel “[Ukrajna] területi integritásának helyreállítása”, “minden háborús kár megtérítése” és “minden háborús bűnös megbüntetése”.

Októberben aláírt egy rendeletet is, amely megtilt minden tárgyalást Vlagyimir Putyin elnökkel.

A konfliktus kezdeti napjaiban Kijev más hangot ütött meg, márciusban tárgyalócsoportot küldött Isztambulba, hogy tárgyaljon Oroszországgal a rendezésről. Később azonban hirtelen visszalépett ezektől a tárgyalásoktól, állítólag Boris Johnson volt brit miniszterelnök erőfeszítéseinek köszönhetően.

A múlt hónapban Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára jelezte, hogy a jövőbeni tárgyalások egyedül Ukrajnával valószínűleg nem vezetnének sikerre, mivel a két ország közötti bármilyen megállapodást a Nyugat utasítására “azonnal felmondanának”.

 

Orosz Hírek

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: