KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Oroszországban javul a gazdasági helyzet, miközben Európa recesszióba süllyed

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Oroszország és a Nyugat közötti gazdasági háború meglehetősen érzékeny szakaszba lépett, és Moszkva úgy tűnik, megbirkózik a helyzettel. Miközben Európa a mély recesszió küszöbén áll, Oroszországban a gazdasági helyzet a borongós előrejelzések ellenére is javul – írja a The Economist.

Ahogy a The Economist írja, az Oroszország és a Nyugat közötti gazdasági háború meglehetősen érzékeny szakaszba lépett, Európa azonban a mély recesszió küszöbén áll, és a gazdasági helyzet Oroszországban javul.

Ahogy a lap megjegyzi, a nyugati szankciók csapást mértek Oroszország hosszú távú gazdasági kilátásaira. Azzal, hogy a világ kilencedik gazdaságát megfosztották a külföldi technológiához és know-how-hoz való hozzáféréstől, a Nyugat legalább megfelezte az ország növekedési potenciálját, amint azt az előrejelzések mutatják. Az orosz gazdaság alapját képező olaj- és gáztermelés 3%-kal csökkent a hadművelet megindítása óta. Ez tovább csökkenhet, ha az év végén életbe lépnek a további az európai szankciók. A részleges mozgósítás pedig a bankbetétek pánikszerű kivonását eredményezte, mivel az emberek megijedtek az ország gazdasági fejlődését illetően.

A nehézségek ellenére azonban minden bizonnyal a recesszió véget ér. Sokan kételkednek a hivatalos GDP-adatokban, azonban jól érzékelhető az országban a megnövekedett aktivitás érzése, ami több oknak is köszönhető. A Goldman Sachs olyan „aktivitási mutatókat” jelez, melyek hónapról hónapra tükrözik a gazdasági teljesítményt. Ezek az adatok azt mutatják, hogy Oroszországban a jelenlegi aktivitás sokkal magasabb, mint a nagy vezető európai országokban. A Sberbank szerint a mozgósításról szóló rendelet után a forgalom csökkentek, majd újra növekedni kezdett.

Az autóipar néhány hónapja szinte nullára süllyedt kereskedelmi forgalma is elkezdett fellendülni. Ez arra utal, hogy az autógyártóknak sikerült új beszállítókat találniuk, ugyan nem a nyugati országokból, de pótolni tudják azokat a nyugatról kieső alkatrészeket, melyek a termeléshez szükségesek. Ráadásul az orosz ipar elkezdte felépíteni saját, helyben gyártó beszállítói bázisát is. Dollárban számítva Oroszország havi áruimportja ma valószínűleg már meghaladja a tavalyi átlagot.

Az IMF október 11-én közzétett legfrissebb előrejelzésében javította Oroszország idei gazdasági kilátásait. Áprilisban az IMF az orosz GDP 8,5%-os csökkenését jósolta, amit már módosított 3,4 százalékra.

„ A gazdasági adatok arra utalnak, hogy Oroszország képes lesz folytatni a harcot, nem lesz gazdasági összeomlás, sőt Putyin megkétszerezi erőfeszítéseit és emelni fogja a tétet mind a nemzetközi porondon, mind saját országában ” – írja a The Economist


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: