A Gamaleya Nemzeti Epidemiológiai és Mikrobiológiai Kutatóközpont tudósai új vakcinát fejlesztettek ki a koronavírus-fertőzés ellen, tekintettel a delta-omikron törzs jellemzőire – közölte Alexander Gintsburg, a központ vezetője az Interfax orosz hírügynökségnek adott tájékoztatójában. A mikrobiológus beszélt a COVID-19 vírus változási képességéről is, aminek köszönhetően újabb mutációi jelenhetnek meg.

Az új „delta-omikron” törzs megjelenése arra utal, hogy még mindig vannak módozatok a rekombináción alapuló variabilitásra. Ha két különböző vírus egyszerre jut be a sejtbe, akkor a sajátjuk egy részét kicserélhetik egymással – mondta Gunzburg

Az akadémikus szerint jelenleg „amíg az Egészségügyi Minisztérium be nem vezet egy új szabályozó rendelkezést, amely lehetővé teszi a Sputnik V egyik antigén összetételének egy másikkal való helyettesítését”, addig az eredeti Szputnyik oltóanyag alacsony hatékonysággal rendelkezik az új Omicron variánssal szemben.

Korábban a Gamaleya arról tájékoztatott, hogy az Omicron koronavírus törzs elleni nyugati vakcinák hatékonysága 30-35-szörösére, a hazai Szputnyik hatékonysága pedig tízszeresére csökken. Így véleménye szerint az orosz vakcina 3-3,5-szer hatékonyabb, mint a külföldiek.