KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Oroszország kész Ukrajnával együtt részt venni egy nemzetközi békekonferencián

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Oroszország kész Ukrajnával együtt részt venni egy nemzetközi békekonferencián – jelentette a Magyar Békekör tudósítója Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfői közlésére hivatkozva.

Vang Ji kínai külügyminiszterrel Asztanában folytatott tárgyalásán Lavrov méltatta Kína békekonferenciára irányuló kezdeményezését, melyet Hszi Csin-ping kínai elnök terjesztett Vlagyimir Putyin orosz elnök elé múlt heti pekingi látogatásán.

Az orosz diplomácia vezetője leszögezte: a békekonferenciát Oroszország és Ukrajna egyenjogú részvételének feltételével kell megszervezni, figyelembe véve Moszkva jogos biztonsági érdekeit, és a kialakult helyzetet.

A békekonferencia kínai terve lényegesen eltér annak az úgynevezett „békecsúcsnak” a céljától, amelyet Oroszország kizárásával tartanak június 15-16. között Svájcban. Az amerikai ihletésre rendezett berni konferencia célja, hogy kisebb módosításokkal megpróbálja Oroszországra kényszeríteni az úgynevezett Zelenszkij formulát: az orosz csapatok kivonását, és Ukrajna 2022. február 24. előtti határainak helyreállítását. Putyin orosz elnök kínai látogatásán ezzel kapcsolatban a következőt mondta: „Csak nem őrültünk meg, hogy feltételeket szabjanak nekünk, mi pedig elfogadjuk. Minket a helyszíni valóság vezérel”.

Putyin azt is tudatta Pekingben, hogy Oroszország csak törvényes ukrán hatalmi szervekkel hajlandó tárgyalni. Utalt rá, hogy Zelenszkij elnöki megbízatása május 20-án lejár, s hogy az ukrán politikai vezetés egyébként is alkotmányellenes puccsal került hatalomra 2014-ben.

Asztana, 2024. május 20. hétfő (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kiemelt kép: Alexander Vilf / RIA Novosti

Ez is érdekelheti:  Oroszország és Észak-Korea kölcsönös segítségnyújtási megállapodást kötött

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük