KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Oroszország javára tervezett ellenséges cselekedetek gyanújával emeltek vádat egy brit férfi ellen Londonban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Vádat emeltek pénteken Londonban egy brit férfi ellen Oroszország javára megkísérelt ellenséges cselekedet gyanújával. A londoni külügyminisztérium a bejelentés után bekérette Oroszország londoni nagykövetét.

Nick Price, az angol-walesi legfőbb ügyészség (Crown Prosecution Service, CPS) különleges bűncselekmények feltárásával és terrorellenes fellépéssel foglalkozó ügyosztályának vezetője pénteki nyilatkozatában közölte: a vádhatóság felhatalmazta a vádemelésre a Scotland Yardot a 20 éves Dylan Earl ellen, aki a vizsgálat szerint Ukrajnához kötődő nagy-britanniai üzleti érdekeltségek elleni, Oroszország javát szolgáló ellenséges cselekményekben volt részes.

E cselekmények között szerepelt a gyanú szerint az, hogy Earl részt vett egy ukrajnai érdekeltségű kereskedelmi ingatlan ellen márciusban elkövetett gyújtogatásos támadás tervezésében.

A tűz a kelet-londoni Leyton városrészben tört ki egy raktárépületben, amelyben két ukrán állampolgárságú magánszemély üzemeltetett egy üzleti vállalkozást.

Ebben a ügyben gyújtogatás gyanújával korábban két másik ember ellen is vádat emeltek.
Egy negyedik vádlott, a 22 éves Jake Reeves ellen külföldi hírszerző szolgálattól származó anyagi előny elfogadása címén indult a minap vádeljárás.

Az ügyészség pénteki ismertetésében közölte, hogy a vizsgálat eddigi szakaszában bíróság által elrendelt tájékoztatási korlátozások voltak érvényben, amelyeket az eljáró bírói tanács most oldott fel.

A brit külügyminisztérium a CPS pénteki tájékoztatása után közölte: bekérette Andrej Kelint, Oroszország londoni nagykövetét, és tudatta vele, hogy a brit kormányt mélységesen aggasztják az Oroszország által brit területen és más szuverén országokban elkövetett, rossz szándékú cselekedetekről szóló értesülések.

A tárca ismertetése szerint a brit fél követelte, hogy Oroszország haladéktalanul hagyjon fel ezzel a tevékenységgel.

Nagy-Britannia folytatja az együttműködést szövetségeseivel az Oroszország részéről megnyilvánuló összes fenyegetés elhárítása érdekében – fogalmaz a londoni külügyminisztérium pénteki tájékoztatása.

A hét elején Kína javára végzett kémtevékenyég gyanújával emeltek vádat két brit állampolgár ellen.

Ez is érdekelheti:  Robert Fico továbbra sincs szállítható állapotban, módosulhat a bűncselekmény minősítése

A vádirat szerint a 32 éves Christopher Berry és a 29 éves Christopher Cash az utóbbi néhány évben államérdekeket sértő módon gyűjtött és adott tovább olyan információkat vagy dokumentumokat, amelyek hasznosnak bizonyulhatnak „egy ellenséges felhasználó számára”.

A beszámoló úgy fogalmazott, hogy a két gyanúsított tevékenységének kedvezményezettje „egy külföldi állam, név szerint Kína volt”.

A londoni alsóház hírszerzési és biztonsági bizottsága tavaly összeállított átfogó helyzetértékelésében megállapította, hogy a kínai hírszerzés „kiterjedt és agresszív érdeklődést” tanúsít Nagy-Britannia és a külföldi brit érdekeltségek iránt, és „válogatás nélkül gyűjti” mind a titkosított, mind a szabadon hozzáférhető információkat.

A 222 oldalas szakbizottsági jelentés szerint Nagy-Britannia nemzetbiztonságára ez a globális kiterjedésű kínai törekvés jelenti a legnagyobb fenyegetést.

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük