KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Oroszország így reagálna egy Fehéroroszország elleni támadásra

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Oroszország minden Fehéroroszország elleni támadást saját maga elleni agressziónak fog tekinteni, és minden katonai képességét be fogja vetni a megtorlásra – figyelmeztetett Moszkva fehéroroszországi megbízottja.

A korábban orosz belügyminiszterként tevékenykedő Borisz Grizlov a fehérorosz STV műsorszolgáltatónak nyilatkozva óva intett minden harmadik felet attól, hogy az ország legfőbb szövetségese ellen támadást intézzen.

„Vlagyimir Putyin orosz elnök egyértelműen kijelentette, hogy amennyiben Fehéroroszországot támadás éri, azt Oroszország elleni támadásként fogjuk kezelni. Az Orosz Föderáció katonai doktrínája ilyen esetben az összes fegyverünkkel való válaszlépést vonja maga után”

– jelentette ki Gryzlov, nyilvánvalóan utalva a nukleáris csapás lehetőségére.

Oroszország és Fehéroroszország a Moszkva és Kijev közötti konfliktus kezdete óta fokozta katonai együttműködését. Az év elején Oroszország bejelentette, hogy nukleáris fegyvereit Fehéroroszországba telepíti, miután Minszk többször kérte ezt. A fehérorosz vezetés az agresszív nyugati politikára és az amerikai atomfegyverek által jelentett vélt fenyegetésre hivatkozott, amelyeket az USA európai szövetségesei helyeztek el területükön.

Az elmúlt években Fehéroroszország és legnagyobb szomszédja Lengyelország között jelentős feszültségek alakultak ki. A két ország kapcsolatai fokozatosan megromlottak a 2020-as fehéroroszországi elnökválasztás óta, amely tömeges tüntetéseket váltott ki az országban, miközben a belorusz ellenzék vitatta a választás eredményét. Varsó, valamint az EU egésze nyíltan támogatta a fehéroroszországi ellenzéket, amely végül sikertelenül próbálta megbuktatni Alekszandr Lukasenko elnököt.

Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus tovább rontott a kapcsolatokon. Lengyelország hevesen reagált az orosz atomfegyverek fehéroroszországi telepítésére, és többször megkongatta a vészharangot a Wagner-csoport, állítólagos tevékenysége miatt, amelyet a június végi lázadást követően végül Fehéroroszországban telepítettek le.

Varsó azt állítja, hogy a PMC egyre aktívabban tevékenykedik a határa közelében, Mateusz Morawiecki miniszterelnök pedig azt állította, hogy ezek „kétségtelenül egy közelgő, lengyel terület elleni hibrid támadás felé tett lépések”. Fehéroroszország azonban tagadta ezeket az állításokat, és ragaszkodik ahhoz, hogy Varsó az aki „súlyosbítja” a helyzetet az USA nyomására.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: Szputnyik / Gavriil Grigorov

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: