KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Oroszország eurázsiai biztonsági rendszer után néz az európai helyett?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ) élesen bíráló szavai arra engednek következtetni, hogy Oroszország más megoldást keres az EBESZ helyett, és eurázsiai biztonsági és együttműködési rendszer létrehozására készül – értékelte a Magyar Békekör tudósítója szombaton.

Az EBESZ szkopjei miniszteri tanácskozásán Lavrov kétségbe vonta, hogy érdemes volna beruházni az EBESZ-be, hiszen az egyetlen egyet sem valósított meg az 1974. évi Helsinki Konferencián jóváhagyott együttműködési elvek közül: kollektív biztonság helyett hozzájárult a NATO keleti terjeszkedéséhez, gazdasági együttműködés helyett tudomásul vette az Oroszország elleni szankciókat, az emberi kapcsolatok építése helyett pedig néma maradt az oroszellenes gyűlöletkeltéssel szemben. Az EBESZ alárendelődött a NATO akaratának – mondta.

Az orosz diplomácia vezetője különösen látványosnak minősítette, hogyan váltak az EBESZ tagállamai egyetlen ország, az Egyesült Államok akaratának kiszolgálóivá, és vált semmissé az egyenjogúság elve a nemzetközi szervezetben.

Gyávának nevezte Blinken amerikai külügyminiszter azért, mert a tényekkel való szembesülés elől megfutamodott a szkopjei tanácskozásról.

Lavrov érveléséből kitűnt, hogy nem sok reményt fűz az EBESZ jövőjéhez.

A Békekör tudósítója felhívta a figyelmet arra, hogy a sikertelen szkopjei tanácskozással egyidejűleg Eurázsiai biztonsági csúcsértekezletet készítenek elő a térség országai közti együttműködés erősítéséért. Ezt Alekszander Grusko orosz külügyminiszter-helyettes jelentette be október 22-én. Az értekezlet célja egy biztonságosabb világrend felépítése a szuverén méltányosság, az igazságosság, a jogos érdekek, a „mi és ők” felosztás elvein alapuló leigázási politika felülvizsgálása, mellyel a Nyugat nem akar felhagyni – mondta a Komszomolszkaja Gazetában megjelent nyilatkozatában.

Az eurázsiai biztonsági csúcsértekezlet terve Minszkben fogalmazódott meg egy október 26-27. között megtartott magas szintű nemzetközi konferencián, melyen Szijjártó Péter külügyminiszter is részt vett. A nyugat-európai államok közül Ausztria, Nagy-Britania, Franciaország, Norvégia, Svájc, rajtuk kívül pedig a Egyesült Államok és Törökország is képviseltette magát.

Ez is érdekelheti:  Csak a szokásos: Biden összekeverte Ukrajnát Gázával

Szkopje, 2023. december 2. szombat (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kiemelt kép: Alexander Vilf / RIA Novosti

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük