KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Oroszország elfogatóparancsot adott ki a brit újságíró ellen

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az orosz belügyminisztérium elfogatóparancsot adott ki Tom Rogan brit újságíró ellen, aki 2018-ban a Krími híd elleni ukrán csapásra szólított fel. A riportert az orosz büntető törvénykönyv egy meg nem határozott cikkelyének megsértésével vádolják.

Szerdán a helyi média arról számolt be, hogy Rogan személyes adatai megjelentek az orosz bűnüldöző szervek által körözött személyek adatbázisában.

Rogan 2018 májusában “Ukrajnának fel kellene robbantania Putyin krími hídját” címmel közölt véleménycikket a honlapján, amely a Washington Examinerben is megjelent. A cikket nem sokkal azután írta, hogy Vlagyimir Putyin elnök megnyitotta a félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő infrastruktúrát.

Írásában Rogan úgy érvelt, hogy “nyilvánvaló” a hídra mért kijevi csapás “égető erkölcsi sürgőssége”, és azt állította, hogy az az ukrán állam “megszűnésének” megakadályozásához szükséges. Az újságíró egyben sürgette Washingtont, hogy teljes mértékben támogassa Kijevet.

Napokkal később az orosz Nyomozó Bizottság büntetőeljárást indított a riporter, valamint a Washington Examiner főszerkesztője, Hugo Gurdon ellen, mert feltételezhetően támogatták az orosz területen folytatott terrorista tevékenységet.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője akkoriban a cikket az alacsony színvonalú újságírás megtestesítőjének minősítette.

Rogan a maga részéről nem fejezte ki sajnálatát, de azt állította, hogy egyértelműbbé kellett volna tennie, hogy csak olyan ukrán csapást támogat, amely nem jár áldozatokkal.

A múlt hónapban az orosz pénzügyi felügyelet, a Rosfinmonitoring az ukrán területvédelmi erők korábbi szóvivőjét, Sarah Ashton-Cirillót vette fel azon személyek listájára, akiket szélsőséges vagy terrorista tevékenységekkel való kapcsolattal gyanúsítanak. A transznemű amerikai állampolgár többször is halálos fenyegetéseket intézett orosz újságírókhoz.

Az egyik videóban Ashton-Cirillo megesküdött, hogy

“Oroszország háborús bűnös propagandistáit mind levadásszuk, és igazságot szolgáltatunk”.

Ez is érdekelheti:  Kirúgták az ukrán fegyveres erők transz szóvivőjét

Tavaly decemberben egy moszkvai bíróság távollétében elrendelte Kirill Budanovnak, az ukrán katonai hírszerző szolgálat (GUR) vezetőjének terrorizmus vádjával történő letartóztatását.

Kirill Budanov, az ukrán katonai hírszerző szolgálat vezetője egy kijevi sajtótájékoztatón / www.globallookpress.com

Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: Tom Rogan. © Ed Rode / Getty Images via AFP

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük