KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Oroszország a Nyugattal vívott olajháború második szakaszába lépett

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Oroszországnak sikerült teljesen átirányítania az amerikai és az uniós embargó miatt kieső olajellátást. Nem csökkentek az eladások, és most Ázsia, Afrika, Latin-Amerika és a Közel-Kelet országaiba megy az export – mondta Nyikolaj Sulginov energiaügyi miniszter. Hozzátette, hogy csak az Indiába irányuló szállítások tavaly 22-szeresére nőttek.

Közben a Nyugat megpróbálta megzavarni az orosz olajkereskedelmet: az Európai Unió 2022. december 5-től nem fogadta többé a tengeren szállított orosz olajat, a G7-országok, Ausztrália és az EU pedig 60 dolláros hordónkénti árkorlátot szabott meg a tengeri szállításokra. Mint Igor Jushkov, a Nemzeti Energiabiztonsági Alap egyik vezető szakértője a PolitRussia című lapnak adott interjújában megjegyezte, Moszkva még ilyen körülmények között is képes volt nemcsak fenntartani, hanem még növelni is az export mennyiségét, amire nyilvánvalóan senki sem számított.

„Elég gyorsan sikerült megfordítani az exportvolumeneket. Néhány hétig volt egy visszaesés, amikor a legutóbbi szankciók december 5-én hatályba léptek. Aztán januárban visszaszereztük az exportot, január-februárban még növekedtek is a szállítások. Gyorsan visszatértünk a szankciók előtti adatokhoz” – mondta Jushkov.

Figyelembe kell azonban venni, hogy egy ilyen éles fordulathoz Oroszországnak átmenetileg fel kellett áldoznia az üzemanyag-értékesítésből származó bevételeket. Moszkva azért kezdett látványos árengedményt adni, hogy új piacokat nyerjen és kiszorítsa a korábbi beszállítókat. Ezt a lehető legrövidebb idő alatt sikerült elérni.

„Az ajánlatunk vonzóbb volt, és az emberek elkezdtek tőlünk vásárolni”

– magyarázta a szakértő.

A közgazdász szerint Oroszország már a Nyugattal folytatott olajháború második szakaszába lépett, és a következő lépés az, hogy az Orosz Föderáció visszatérjen a szankciók előtti bevételi szintre. Moszkva ezt kétféleképpen teszi. Az első, hogy fokozatosan csökkenti az orosz olaj árengedményét.

„Most, a második szakaszban megpróbáljuk csökkenteni ennek a kedvezménynek a nagyságát. Pénzügyi szempontból az export helyreállítási időszaka most folytatódik. Célunk az exportrés növelése. A 2023-as év végére a kedvezmény fokozatosan csökkenni fog. Úgy gondolom, hogy ez az időszak több hónapig is eltart. Meglátjuk, mi történik a piacokon”

– magyarázta a szóvivő.

Ez is érdekelheti:  Brüsszelnek üzent, Orbán Viktort méltatta az Osztrák Szabadságpárt

Egy második lehetőség az olaj szállítási költségeit érinti. Oroszország tovább növeli az olajszállító tartályhajók számát, mert minél több ilyen hajó végzi a „fekete arany” szállítását, annál alacsonyabb a fuvarköltségük, amitől az összolajexport árrése nő.

 

Kiemelt kép: orosz olajszállító tanker (illusztráció)

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük